Ekologija

Kako do “Zelne stolice” na lokalu

U okviru EKO-SISTEM programa podrške mreža organizacija „Zelena stolica“ je izradila instruktivni video materijal kojim predstavlja korake za uspostavljanje „Zelne stolice” u opštinama i gradovima Srbije. Na ovaj način želimo dodatno da motivišemo organizacija civilnog društva širom Srbije da nam se jave i da zajednički pokrenemo uspostavljanje mehanizama za učešće javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou. Podsećamo da je uspostavljanje mehanizama deo pregovaračkog poglavlja 27 u okviru otvorenog klastera 4.
Potpisali smo i Memorandum o saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Sada udruženim snagama radimo na tome da što veći broj jedinica lokalne samouprave uspostavi mehanizam “Zelene stolice” ili “Zelenog saveta”.
Film možete pogledati na sledećem
linku.
Projekat „Stabilna i snažna “Zelena stolica” za veći uticaj na donosioce odluka“ je imao za cilj da ojača kapacitete članica mreže Zelena stolica, unapredi saradnju organizacija civilnog društva i donosilaca odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, koristiti prilagođene mehanizme za učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom i nacionalnom nivou i promoviše rodnu ravnopravnost.
EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *