Projekti

Javno-privatnim dijalogom do boljih rešenja u oblasti organske proizvodnje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, boravi u Kopenhagenu u Danskoj, povodom učešća u realizaciji projekta javno – privatnog dijaloga u oblastima organske proizvodnje i pčelarstva, gde je na ove teme razgovarao i sa predstavnicima Ministarstva za životnu sredinu i hranu Danske – Danskepoljoprivredne agencije.

Radojević je danske kolege upoznao sa izradom kvalitetnijeg i naprednijeg plana razvoja organske proizvodnje na teritoriji AP Vojvodine.

On je ukazao da se unapređenje programa Pokrajinske vlade za podsticaj organske poljoprivredne proizvodnje očituje na način da bolje reflektuju specifične potrebe i razvojni potencijal u ovoj oblasti.

U okviru prvog dela ove stručne posete, Radojević je obišao i ogledno imanje Stengaarden farme, koja je predstavila svoju organsku proizvodnju.

Cilj ove posete Danskoj, jeste upoznavanje sa najboljim međunarodnim praksama u oblastima organske proizvodnje i pčelarstva. Ovakva mogućnost je ostvarena u okviru zajedničkih sastanaka i tematskih prezentacija sa predstavnicima Danskog saveta za poljoprivredu i hranu, koji je predstavio glavni savetnik Majkl Heler.

Upoznavanje sa organskom proizvodnjom u Danskoj, koja je uložila značajna sredstva kako bi svoju poljoprivredu preusmerila s konvencionalnih na organske metode, nastavljeno je sastankom sa Per Kolsterom, predsednikomudruženja kompanija Organska Danska, koju čini više od 200 kompanija.

Značajna iskustva u oblastima kvaliteta, sigurnosti i jedinstvenog danskog načina saradnje, predstavio je Food Nation. Radojević je u razgovoru sa predstavnici ovog danskog klastera hrane, posebnu pažnju posvetio temama konkurentnosti i održivosti organske proizvodnje, te značaju ekoloških standarda i inovativnosti u proizvodnji eko proizvoda.

Projekat javno – privatnog dijaloga u oblastima organske proizvodnje i zaštite pčela, sprovodi Nacionalna agencija za lokalni ekonomski razvoj(NALED), i namenjen je članovima radne grupe za unapređenje sistema u pomenutim oblastima.Projekat se odvija u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike Vlade Republike Srbije, uzfinansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sekretar Radojević sastao se ovom prilikom i sa ambasadorkom Republike Srbije u Danskoj Jasminom Mitrović Marić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *