Ostalo

Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

Izraelska kompanija Enlajt rinjuabl enerdžis (Enlight Renewable Energies) izgradiće u Kovačici jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji kapaciteta 104,5 megavata, saopštila je 25. septembra Erste banka Srbija, koja je pored Grupe Erste banke AG i Evropske banke za obnovu i razvoj finansijer projekta. Vetropark će početi da radi 2018. godine i doprineće da se godišnja emisija ugljen dioksida smanji za oko 247.000 tona.

Kako je navedeno, vrednost projekta je 189 miliona evra.

Taj projekat se uklapa u strategiju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27% do 2020. godine.

“Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka izgradnje vetroparka u Kovačici, čime će se obzbediti proizvodnja čiste električne energije bez emisije ugljen dioksida za više od 65.000 domaćinstava i otvoriti nova radna mesta”, rekao je generalni direktor kompanije Gilad Javec (Gilad Yavetz).

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Srbija Slavko Carić rekao je da obezbeđenjem 93 miliona evra, uz dodatnih 20 miliona za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati “vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije”.

Rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe Hinrik Fišer (Hinrić Fisćer) rekao je da je ta banka posvećena pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *