Najave događaja

Izašao je novi broj eEkolista

Nedavno je objavljen novi broj eEkolista, koji uvek donosi aktuelne teme iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. U ovom broju donosimo vam izveštaj sa godišnjeg samita Svetskog ekonomskog foruma. Kao i proteklih godina glavna tema samita bila je posvećena kimatskim promenama.
Pandemija je uzdrmala ceo svet, a vodeći stručnjaci iz oblasti ekonomije kažu da će opravak privrede biti jako dug. Ipak iz ove situacije može se izvući i nešto dobro ako promenimo svoje životne navike.O tome govori i tekst pod naslovom „Zeleni oporavak kao odgovor na kovid krizu”. Naime, Evropska investiciona banka anketirala je stanovnike Evrope, Amerike i Kine o klimatskim promenama. Konkretno su ih pitali čega su sve spremi se odreknu zarad očuvanja životne sredine, a sve u svetlu promenjenih životnih navika usled pandemije covidom-19. Ukratko – globalni događaji jesu uticali na promenu načina putovanja i životnih navika, ali anketa pokazuje da bi mnogi pristali na te izmenjene uslove života i nakon pandemije kako bi smanjili svoj uticaj na životnu sredinu.
Veoma interesantan tekst je i o novim regulativama Evropske unije o kvalitetu vode namenjene za ljudsku potrošnju. Nova pravila osmišljena su kao odgovor na zahteve preko 1,8 miliona Evropljana koji su potpisali prvu ikada uspešnu evropsku građansku inicijativu „Right2Water”. Cilj je da se kvalitet vode iz česme poboljša kako bi ljudi pili piju vodu iz slavine, a ne flaširanu zbog koje se povećava količina smeća i ampalažnog otpada…
U ovom broju donosimo niz tekstova o raznim vrstama zagađenja, a ja bih izdvojila pre svega onaj o mikroplastici, kao i o opasnostima eksploatacije jadarita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *