Ekologija

GREEN FEST: Dani zelene budućnosti

Najbolja i najnovija filmska ostvarenja u oblasti ekologije, životne sredine, održivog razvoja i ljudskih prava, će i ove godine biti okosnica programa najuticajnije „zelene“ manifesticije u Srbiji – Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“, koji se održava od 13. do 16. novembra, u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Plastika nije igračka. Promeni igru!”.
Deveto izdanje festivala donosi 7 najznačajnijih dokumentarnih filmova iz ove i prethodne godine, od čega će 6 imati premijeru u Srbiji, a pored toga će biti prikazano i 54 filma kratkog i srednjeg metra od ukupno 1486, koliko ih je prijavljeno na konkurs festivala.
Svi posetioci će imati prilike da obiđu postavke mladih i afirmisanih autora iz Srbije, poput akademskog umetnika Ivana Kocića, dizajnerki Milice Marinković i Jane Blue, kao i postavku „Podmorničarka“, slovenačkog vajara Roberta Juraka. Pored umetničkih postavki, biće predstavljeni ekološki i reciklirani proizvodi, ali će posetioci moći i da se zabave i nauče nešto novo kroz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto izložbe.
Obrazovni program ove godine donosi niz zanimljivih sadržaja poput predavanja „Kako napraviti uspešan zeleni startap u Srbiji“, panel diskusija „Plastika nije igračka“ o zdravstvenim aspektima upotrebe plastike u svakodnevnom životu, i „Gluvo proleće“ o zaštiti ptica i crvenoj listi ovih ugroženih vrsta. Takođe, biće održan program obuke za mlade novinare „Ekološki otisak medija – trendovi i tendencije“, za koji su prijave otvorene do 7. novembra. Pored toga, biće održano i oko 20 radionica i predavanja za učenike osnovne i srednje škole.
Svečano otvaranje festivala je zakazano za 13. novembar, u 20 časova, u velikoj Sali Doma omladine Beograda, nakon čega sledi premijerna projekcija višestruko nagrađivanog filma „Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?“, reditelja Dejvida Ilvrajda i Rodžera Vilijamsa, koji se bavi temom zagađenja svetskih reka od strane modne industrije, posledicama po zdravlje ljudi, ali i svetlijoj budućnosti i upotrebi novih tehnologija u cilju stvaranja novog pravca u modnoj industriji – etičke i održive mode. Film je u kratkom periodu osvojio već 11 nagrada, i prikazan je na preko 40 festivala širom sveta.
Ulaznice za dugometražne filmove se mogu kupiti isključivo na blagajni EVENTIM-a, koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda, po ceni od 200 dinara za pojedinačne, i 150 dinara za grupne i školske posete. Više informacija o 9. Green Fest-u se mogu pronaći na zvaničnoj prezentaciji festivala – www.greenfest.rs.
Ovogodišnji festival se održava uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva kulture, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske Ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske Unije, Nemačke organizacije za međunarodnju saradnju, Fondacije Hajnrih Bel, kao i pomoć i podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *