Ekologija

Glasajte za najlepšu baštu u Novom Sadu

Sa ciljem da doprinese zaštiti životne sredine, kompanija A1 Srbija je uspešno završila sadnju 10 kišnih bašti u 10 gradova širom Srbije. Ove bašte predstavljaju ključni deo društveno odgovornog projekta “Niklo kao ja”, koji ima za cilj smanjenje negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama. Svi zainteresovani sada mogu da daju svoj doprinos tako što će glasati za najlepšu kišnu baštu na sajtu www.svetkakavzelis.rs, a rok za glasanje je produžen do 29. oktobra. Kišna bašta u Novom Sadu nikla je u blizini multimedijalne instalacije umetnice i aktivistkinje Yoko Ono pod nazivom „One Day…“, koja se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi. U saradnji sa EXIT fondacijom, odlučeno je da se bašta postavi baš na ovoj lokaciji, zbog njene važnosti kao kulturno-turističke atrakcije.

Kišne bašte su do sada nikle u 10 gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru. Projekat „Niklo kao ja“ realizovan je uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i lokalnih samouprava u odabranim gradovima.

Kako naglašava Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta, kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, a njihova svrha je smanjenje katastrofalnih posledica padavina, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Sadnjom odgovarajućih biljaka, ove zelene površine usvajaju višak atmosferske vode nastale velikim padavinama, čime omogućavaju smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta.

Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija, istakao je: “Ne moramo biti klimatski eksperti da bismo primetili negativne posledice. Tropske noći, suše, ekstremne padavine, oluje, poplave, zagađenje vazduha… Svet u kom smo odrastali se promenio. Zato je svima nama u A1 važno da damo aktivan doprinos očuvanju životne sredine, ali i podršku lokalnim sredinama u borbi protiv negativnih klimatskih promena. Verujem da kišne baste stižu u pravom trenutku i da će sa stečenim znanjem i ekspertizom njihova primena biti još rasprostranjenija u Srbiji u narednim godinama, a mi svakako nastavljamo sa njihovom izgradnjom.”

U Novom Sadu, kao i u ostalim gradovima, lokalno stanovništvo imalo je priliku da zajedno sa profesionalnim baštovanima, ali i uz pomoć zaštitnih lica projekta, glumice Mione Marković i putopisca i TV autora Andreja Maričića, radi na istom zadatku: kreiranje i uređenje kišne bašte, u skladu sa potrebama svakog grada ponaosob.

Sve bašte su sada prikazane na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom građanke i građani do 29. oktobra mogu da glasaju za najlepšu.

Primenom naprednih ESG kriterijuma u svom poslovanju, A1 Srbija kontinuirano ulaže u postizanje klimatske neutralnosti kroz rast udela solarne energije u snabdevanju mreže svojiih baznih stanica, povećanje energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanjem principa cirkularne ekonomije. U skladu sa tim opredeljenjem, A1 je prva telekomunikaciona kompanija u Srbiji koja je započela sa praksom instaliranja solarnih panela na mrežnu infrastrukutu sa ciljem da do kraja 2023. dostigne cifru od čak 5.600 što je dovoljno energije za napajanje čak 750 domaćinstava. U 2022. godini A1 Srbija je smanjila ukupnu emisiju CO2 (Scope 1 i 2 – struja, grejanje, gorivo) za

ak 33%.

Takođe, ovo je prva kompanija u Srbiji koja je uvela Eco Rating, međunarodnu metodologiju koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu, sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i celu industriju mobilnih telefona da ubrza tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone.

Foto: Danijel Rakić, Propulsion

KIŠNA BAŠTA U NOVOM SADU:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *