Ekologija

 Feminističko i ekološko novinarstvo na terenu

Obuka za novinare na temu „Feminističko i ekološko novinarstvo na terenu” održana je u Subotici. Cilj obuke je novinari koji prate pomenute teme ih prepoznaju iz svakodnevnog života. Udruženje građana „Malin” osnovano je 2016. godine i kroz internet magazin ecofeminizam.com plasira upravo takve sadržaje, na način prihvatljiv ženama. U okviru projekta obrađivale su se teme koje se odnose na preduzetništvo, zaštitu životne sredine, umetnost i slično.

“Serijom tekstova objasnili smo šta je to ekološko,a šta je to feminističko novinarstvo. Kako  izveštavati o rodnoj ravnopravnosti i koje su njihove specifičnosti, čime bismo osim zainteresovane novinare i fotoreportere, o ekološkom novinarstvu obrazovali i članice i članove ekoloških udruženja ali i ostale građane. Ekološko novinarstvo deo je stručnog novinarstva i postaje specijalizacija u novinarstvu od 1980. godine. Ova specijalizacija zahteva da novinar stiče i razvija znanja za različite društvene, pa i naučne teme iz oblasti ekologije. Iako već duži niz godina postoje i akademski nivoi za obrazovanje i specijalizaciju novinara u ovoj oblasti, ekološko novinarstvo je još uvek potisnuto od strane medija i od strane javnosti i nedovoljno prisutno. Tek retki novinari u Srbiji godinama se bave samo i jedino ekološkim novinarstvom, prvenstveno u specijalizovanim ekološkim medijima”, rekli su u UG “Malin”.

Slična situacija je i sa feministički novinarstvom.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu”,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice.

Photo by Vanilla Bear Films on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *