Najave događaja

Dečji udah – naša odgovornost

Svedoci smo sve većeg zagađenja u Čačku, naročito u prethodne tri godine. Takođe, broj obolele dece i odraslih od bolesti respiratornog sistema je primetno povećan. Situacija je alarmantna.

Prošireno je dečje odeljenje i uglavnom se primaju deca do jedne godine starosti. Majke sede na stolicama dan i noć dok se ne oslobodi krevet.

Prateći merače zagađenosti vazduha može se primetiti da je najveća zagađenost u vrlo ranim jutarnjim časovima kada saobraćaja nema a nisu preterano aktivna ni privatna ložišta.

U gradu Čačku broj stanovnika decenijama opada između 0,6% i 1,6% godišnje tako da ne možemo povezati porast stanovnika sa naglim porastom zagađenja. U periodu od nekoliko decenija unazad imamo smanjenje privatnih ložišta, veću izgradnju stambenih zgrada i uvođenje gasa što bi logično trebalo da dovede do smanjenja zagađenosti. U našem gradu se dešava nelogična, kontradiktorna situacija.

Najveći povod za brigu i strah jeste enorman broj PM2.5 čestica (u ranim jutarnjim satima oko 3h ujutru i do 15 puta više).

PM2.5 ili NEVIDLjIVI UBICA IZ VAZDUHA

Sadrže: arsen, živu, kadmium, olovo

Uticaj na zdravlje organizma: 100% štetne

Veličina: 2,5mikrometra – vidljive kroz mikroskop i kao takve vrlo lako ulaze u krvotok

Dozvoljena količina: SZO – 10 mg/m3, EU- 25 mg/m3

Posledice prekoračenja: Na svakih 10mg/m3 za 8% povećanje smrtnosti izazvano kardiopulmonalnim oboljenjem ili rakom pluća.

U Čačku: Prekoračenje preko 200mg/m3 i preko 80 dana velike zagađenosti. U pojedinim danima zimskog perioda tekuće i prošle godine je  mereno i do 36 puta više u odnosu na dozvoljenu vrednost po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

PM2.5 čestice su veličine 3% prečnika ljudske dlake i upravo se zbog te veličine zadržavaju dugo u vazduhu i vrlo lako se mogu udahnuti, doći do pluća i ući u krvotok.

Kratkoročne posledice su: suvi i hronični kašalj, astma i bronhitis. U tom kratkoročnom periodu živimo upravo sada!

Slede nam dugoročne posledice: hronična astma, hronični bronhitis, alergija, šlog, srčani udar, rak i prevremena smrt.

Najviše pogođena kategorija su upravo naša deca koja se još uvek razvijaju i koja su nažalost vrlo često pod raznoraznim terapijama.

Setimo se da smo u vreme od pre manje od dve decenije i ranije odrastali van kuće, na Bedemu, Trgu, u Parku, veš se sušio napolju i nikada nije promenio boju i miris. Imali smo sreće da odrastamo u zdravom gradu – stvorimo tu sreću i našoj deci.

Ne želimo da budemo bolesna nacija i redovni potrošači farmaceutskih kompanija.

PROTESTOM DO UJEDINJENJA ZA ZDRAVA POKOLJENJA!

Protest organizujemo 24. januara od 14 sati ispred zgrade Opštine, na dan kada se i u Argentini organizuju protesti protiv velikih korporacija koje uništavaju čist vazduh, vodu, zemlju i život.

Protest organizujemo pod pokroviteljstvom:  zdravog razuma, čiste svesti i savesti.

Ovim putem pozivamo sve građane i apelujemo na sindikate (prosvetnih i medicinskih radnika, policije, vatrogasaca, osnovnog suda itd.) da nam se pridruže, jer svi udišemo iste otrovne materije i svima su nam ugroženi zdravlje i život.

Građani Čačka uz podršku ekoloških organizacija
Čuvari Kablara, SEOS, Suvoborska greda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *