Ekologija

Danas obeležavamo Svetski dan šuma

Svetski dan šuma obeležava se 21. marta. Ovaj datum je ustanovljen još 1971. godine, kada se obeležavao kao Dan šuma, i to na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije. Svetski dan šuma 2012. godine usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u cilju jačanja svesti zajednice o značaju šuma i kako bi se doprinelo njihovom očuvanju i održivom upravljanju. Šume su jedni od najsloženijih kopnenih ekosistema. Predstavljaju prirodno stanište brojnim biljkama, životinjama, gljivama i mikroorganizmima i zato je kod njih izražena spratovnost, ali i međusobna povezanost svih članova zajednice.
Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ukupni biodiverzitet.
Javno preduzeće Srbijašume objavilo je da je danas obeležilo Svetski dan šuma akcijama pošumljavanja u 17 svojih gazdinstava širom Srbije.
Šumari su danas, kako je navedeno u saopštenju, pošumljavali i držali predavanja u brojnim osnovnim i srednjim školama na temu ovogodišnjeg Dana šuma „Šume i održiva proizvodnja i potrošnja“.
U Beogradu Dan šuma je obeležen zajedno sa studentima Šumarskog fakulteta imboličnom sadnjom 100 sadnica na Кošutnjaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *