Bačka Topola

Bačkotopolsko jezero proglašeno za najčistije u Vojvodini

Da bi danas svi uživali u predivnoj prirodi, prethodila je borba ekologa, ribolovaca i građana, a Odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline” Skupština opštine Bačka Topola usvojila je 2017. godine…

 

Skriveni biser na severu Srbije polako postaje jedno od omiljenih izletišta Bačke. Bačkotopolsko jezero proglašeno je za najčistije jezero u Vojvodini. Formirano je 1976. godine u dolini rečice Krivaje površine 226 hektara, dok se Park prirode danas prostire na 522 hektara sa zaštitnom zonom od dodatnih 1.566 hektara. Danas predstavlja raj za sve koji žele da prošetaju, uživaju u prirodi ili pecaju.
Jožef Rac iz Subotice više od deset godina dolazi na Bačkotopolsko jezero da peca. Kaže za Ekolist da poslednjih godina je primetno da ima manje krivolova, kao i više ribe u jezeru pa se ulovi šaran, amura, babuške, smuđa, dok tostolobik se ne može upecati, kaže ribolovac.
– Čista voda! Najčistija je i zato ima ribe. Nadležni su radili i poribljavanje, ali moram da pohvalim ribočuvare jer je smanjen krivolov. Jednostavno uživam u pecanju, dođem ovde i nekada ostanem po dva dana… Predivna je priroda – objašnjava ribolovac Jožef Rac.
Međutim, da bi danas svi uživali u predivnoj prirodi prethodila je borba ekologa, ribolovaca, građana. Kako bi se stalo na put nedomaćinskom gazdovanju, ribolovci, ekolozi, građani koji su želeli čisto jezero organizovali su niz protesta. Jedan od prvih značajnijih protesta građana na jezeru organizovan je 2013. godine kada je ukazano na problem pomora ribe, krivolova i statusa samog jezera. Naime, 2002. godine područje akumulacije Zobnatica, odlukom Ministarstva poljoprivrede, prepoznato je kao ribnjak, a 2007. godine podelom resornog ministarstva akumulacija Zobnatica nije izuzeta iz ribolovnih područja. Tada je resorno ministarstvo donelo akt kojim konstatuje da nije bilo potrebe da se precizira da li je reč o ribnjaku ili akumulaciji, jer je već 2002. godine prepoznato kao ribnjak.
– Mi smo pre šest godina pokrenuli proceduru rešavanja problema bačkotopolskog jezera, tadašnjeg Zobnatičkog jezera. Na inicijativu ribolovaca promenili smo mu i ime, jer se posle gazdovanja Zobnatice, riblolovcima smučilo to ime. Gazdovalo se nedomaćinski, vršio se neselektivni izlov, što znači da je iz jezera vađeno sve – objašnjava Mile Antunović, predsednik UO EU „Jezero” i ribočuvar.
Odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline” Skupština opštine Bačka Topola usvojila je 2017. godine. Bačkotopolsko, nekada poznato i kao Zobnatičko jezero, smatra se jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije, te je ova odluka obradovala ekologe, zaštitare prirode, građane Bačke Topole, ali i ribolovce, jer je krivolov bio čest na jezeru. Otkako je jezero zašićeno, krivolova je mnogo manje.
– Veliki je resurs za našu opštinu. Turistički je potencijal, mi tokom sezone imamo više hiljada posetiaca ne samo iz Bačke Topole nego i okoline. Imamo dosta ribolovaca i biser na severu Bačke. Jezero je trenutno pod zaštitom i u sistemu ribočuvarske službe. U martu ove godine rađeno je poribljavanje u vrednosti od 1,2 miliona dinara – rekao je Saša Srdić, predsednik SO Bačka Topola.
Inače, „Bačkotopolska dolina” je područje koje je raj za sve ornitologe i ljubitelje ptica, jer od 148 registrovanih vrsta 75 se gnezdi na zaštićenom području, a ostalima služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe. Među značajnim gnezdaricama posebno se ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka. Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka. Mnoge vrste ptica značajne su u nacionalnim i međunarodnim razmerama. Pored 123 vrste strogo zaštićene u Srbiji, 50 vrsta se nalaze na SPEC listi (vrste značajne za zaštitu u Evropi), a 23 vrste su na spisku Dodatka i Direktive o pticama.
Ekipa Ekolista

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola – opština ekoloških priča” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *