Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi, Projekti

Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja

Druga konferencija posvećena ambalaži i upravljanju ambalažnim otpadom, održana je početkom oktobra u Privrednoj komori Srbije u organizaciji portala Ambipak magazin. Predstavnici institucija, proizvođača ambalaže i opreme, korisnici ambalaže i stručna lica imali su priliku da iznesu svoje stavove o gorućim temama svetu a posebno kod nas u Srbiji, koja još uvek nema uređen sistem upravljanja otpadom kao ni njegovog zbrinjavanja.
Konferencija „Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja” ukazala je na aktuelne probleme neophodne za rešavanje kako bi se smanjila količina otpada od ambalaže ali i na neka rešenja. Donita Mihai, potpredsednica za javne poslove za Južnu i Istočnu Evropu norveške kompanije „Tomra”, proizvođača najsavremenijih automata za otkup iskorišćene ambalaže, objasnila je model depozitniog sistema upravljanja ambalažnim otpadom, rekavši da je „najbolji model primene depozitnog sistema da kupac vraća ambalažu tamo gde je i kupio proizvod”, istakavši takođe da je i na druge vrste materijala, pored PET ambalaže, primenjiv depozitni sistem.
Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove, Coca-Cola HBC, složila se da je depozitni sistem upravljanja ambalažom jedan od modela rešenja, ali je napomenula da taj model treba da bude prethodno vrlo dobro pripremljen i osmišljen.
Na konferenciji je bilo reči o plastičnoj ambalaži, odnosno odredbama o minimalmoj obaveznoj količini reciklata, kao i ostalim vrstama ambalaže koje inovacijama u dizajnu i materijalima mogu biti deo rešenja a ne problema kada se radi o smanjenju ambalažnog otpada. Kompanija „Smurfit Kappa” predstavila je najnoviji dizajn kutije za deterdžent za mašine za pranje posuđe, koji je dizajniran i proizveden u Srbiji a japanska kompanija Futamura predstavila svoja komostabilna ambalažna rešenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *