Ekologija

Na koje sve načine nas truje rudarenje litijuma

Novi broj magazina „Eko list” izašao je iz štampe. Donosimo vam niz tema iz oblasti zaštite životne sredine, energetike, reciklaže i društvenog aktivizma.

Ekološki aspekt konverzije energije za proizvodnju litijuma objašnjava dr Marin A. Ivošev, dipl.maš.ing. i redovni član Inženjerske akademije Srbije (IAS). Naime, upotreba „prljave energije” u rudarenju dodatno će pojačati zagađenje u našoj regiji. Tu, pre svega mislimo na električnu energiju proizvedenu u termoelektranama, što znači da struja koja bi trebalo da se koristi za potrebe proizvodnje LiO2 u reonu Loznice, podrazumeva potrošnju oko 140.000 tona uglja u termoelektrani „Nikola Tesla” u Obrenovcu ili Termoelektrani „Kolubara”. Posledica potrošnje ove količine uglja podrazumeva emisije opasnih i štetnih produkata sagorevanja u termoelektranama.

Takođe, donosimo vam i priču o drugom životu upotrebljenih zaštitnih maski za jednokranu upotrebu, budući da su naučnici došli na ideju kako da ih pretvore u građevinski materijal.

Magazin „Eko list” je štampano izdanje koje već 14 godina stiže na adrese naših pretplatnika. Naše teme su ekologija, zaštita životne sredine, održivi razvoj, zdravi stilovi života, edukacija, građanski aktivizam, industrija, reciklaža… praktično svi društveni, ekonomski i politički aspekti brige o životnoj sredini.

Godišnja pretplata na šest brojeva “EKO LISTA” iznosi 1.200 dinara.
Zeleni krug, Banka intesa 160-930618-76
Kontakt telefon: 065/ 888-08-57
E-mail za pretplatu: ekolist@yahoo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *