Najave događaja

Životna sredina – Svetska prestonica 2021.

Godina iza nas je donela promene, krizu, zastoj, izazov, iznenađenje, nemoć, snalažljivost, akciju… Različita profesionalna i lična iskustva i reakcije, ali i spoznaju da naša ponašanja i (ne)odgovornosti na jednom kraju sveta se posledično prepoznaju na drugom. Svesni i nesvesni da smo globalno povezani i međuzavisni, kao i da imamo zajedničku prestonicu koja se zove „Životna sredina”. Ona, oduvek spremna za zdrav (su)život, a sve više u neravnoteži. Mi propustili i dopustili neravnotežu, ali i potpuno rešeni da profesionalno i lično svom snagom stanemo na drugi tas i kreiramo, ispravljamo i investiramo u održivu budućnost.
EKOnferencija „Životna sredina – Svetska prestonica 2021.”, održava se 29. i 30. juna u hibridnom formatu, Tulip Inn Putnik Belgrade & Online.
Unapređenje zaštite životne sredine i održivi razvoj posmatrani kroz potencijal prirodnih resursa i različitih privrednih oblasti (ekološki kapital i bezbednost, energetika, obnovljivi izvori energije, cirkularna ekonomija, turizam, transport, građevinarstvo, industrija…) biće u fokusu dvodnevne konferencije na kojoj će učestvovati preko 40 eminentnih govornika. Dinamičan i interaktivan program će obeležiti najaktuelnije teme, nove informacije, planovi i strategije, zatim najbolji primeri iz prakse, uvid o mogućnostima i isplativosti novih investicija, ali i zanimljive diskusije i promocije koje će svakako pokrenuti nove kreativne izazove.
A, sve u cilju podrške i podsticaja zelene tranzicije i podizanja kvaliteta života, kao najvećih izazova današnjice.
Proces u kome svi imaju ključnu reč i zakonodavci i struka i privreda i svaki pojedinac.
I, zato ćemo svi zajedno postavljati i odgovarati na pitanja: Koliko smo bogati, a koliko ekološki (ne)osvešćeni? Život u ekološkom dugu, koliko su povoljni „krediti” životne sredine? Upravljamo li održivo životnom sredinom? Šta smo naučili, osvestili, vidimo li bolje na blizinu ili na daljinu kroz „covid” naočare ? Voda, zlata vredan resurs – šta radimo?
Šume, čuvari prirodne ravnoteže, a ko šume čuva? OIE štede, ali i koštaju. Koliko su finasijske institucije spremne za „zeleno finansiranje”? Sunce, vetar ili voda ? Koji je izvor najbolji izbor? „Mapa puta za cirkularnu ekonomiju”, ko je na startu, a ko već trči? Da li uopšte verujemo da smo zagađivači na bezbroj godina unapred? Mentalitet ili nedovoljna edukacija? Reciklaža u teoriji je ok, koliko je ima u praksi? Kako (pro)disati i (pre)živeti u gradu? Urbana mobilnost, šta smo učinili i šta nam je činiti? Da li je zelena gradnja siguran put do pametnog grada?
EKOnferencija „Životna sredina – svetska prestonica 2021.” za paneliste i učesnike održava se u dva paralelna formata – uživo i online, biće dostupna u realnom vremenu na nekoliko platformi, a okupiće predstavnike najznačajnijih državnih i međunarodnih institucija, kompanija, finansijskih institucija, akademske zajednice, lokalnih samouprava, strukovnih udruženja… iz Srbije i zemalja Regiona.
Mnogo puta izrečeno, ali zaista gola istina: „ako stvarno misliš da je životna sredina manje važna od ekonomije, probaj da zadržiš dah dok brojiš zarađeni novac”.
Photo by Denys Nevozhai on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *