Ekologija

Žene pomeraju planine

„Žene pomeraju planine” (Women move mountains) tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina, koji se obeležava 11. decembra.
Žene igraju ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i društvenom i ekonomskom razvoju u planinskim područjima. Oni su često primarni upravitelji planinskih resursa, čuvari biodiverziteta, čuvari tradicionalnog znanja, čuvari lokalne kulture i stručnjaci za tradicionalnu medicinu.
Povećana klimatska varijabilnost, zajedno sa nedostatkom ulaganja u planinsku poljoprivredu i ruralni razvoj, često je primoravala muškarce da migriraju u potrazi za alternativnim načinom prihoda. Žene su stoga preuzele mnoge zadatke koje su ranije obavljali muškarci, ali su žene na planinama često nevidljive zbog nedostatka moći donošenja odluka i nejednakog pristupa resursima.
Kao farmeri, prodavci na pijaci, poslovne žene, zanatlije, preduzetnice i vođe zajednice, žene i devojke u planinama, posebno u ruralnim područjima, imaju potencijal da budu glavni nosioci promena. Kada seoske žene imaju pristup resursima, uslugama i mogućnostima, one postaju pokretačka snaga protiv gladi, neuhranjenosti i ruralnog siromaštva i aktivne su u razvoju planinskih zajednica i ekonomija.
Međunarodni dan planina 2022. prilika je za podizanje svesti o potrebi osnaživanja žena u planinama kako bi mogle delotvornije učestvovati u procesima donošenja odluka i imati veću kontrolu nad proizvodnim resursima. Dan promoviše rodnu ravnopravnost i doprinosi poboljšanju socijalne pravde, sredstava za život i otpornosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *