Zelena ekonomija

„Zeleni” zaokret nada za posrnule privrede

Još jednom, ekonomisti koriste reč „bez presedana” da bi opisali učinak pandemije koronavirusa COVID-19, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) izveštava da su ekonomije zemalja članica doživele pad za rekordnih 10% u drugom tromesečju 2020.
Govoreći o toj sumornoj statistici, glavni sekretar OECD-a Angel Gurría, istakao je u najnovijem web-sastanku Svetskog ekonomskog foruma „Great Reset” da bi znaci globalne krize mogli kratkotrajni.
„Nalazimo se usred krize, a može biti i gore”, rekao je Gurría, dodajući kako će države možda morati da prošire politike fiskalnih podsticaja usmerene na sprečavanje privrednog kolapsa, kao i da će mnoge to moći da učine s velikim naporima. Suočene s tim scenarijem, na koji način bi kompanije mogle da se „resetuju” – ne samo da bi preživele krizu, već i da iskoriste priliku da iznova postanu lideri na tržištu deonica?
Izvršni direktor Bank of America Brian Moynihan rekao je da je zamah prema tome nezaustavljiv.
„Moramo biti neumoljivi prema ovoj ideji”, rekao je. „Ako verujemo da su ciljevi održivog razvoja (UN-ovi ciljevi održivog razvoja) važni, što smo svi rekli i verujemo, i ako verujemo da je zajednica investitora vrlo skoncentirisana na kompanije koje ne samo da čine dobro svojim deoničarima već dobro i svojim deonicima – vreme je da utvrdimo obim njihovog uspeha, tako da firme koje napreduju mogu biti prepoznate i nagrađene.”
Šef njujorške berze Stacey Cunningham upozorila je na rizik od prevelikog opterećenja zahteva kompanija za objavljivanje podataka o njihovom napretku u području zaštite životne sredine, socijalne politike i upravljanja. Ali ona se složila da kompanije prihvataju mišljenje deoničara, kao što je pokazao i njihov odgovor na pandemiju.
„Kako se pandemija širila, videli smo trenutne akcije toliko kompanija iz različitih sektora da promene svoje poslovanje kako bi postale deo rešenja – to je mentalitet deoničara”, rekla je Stacey Cunningham.
https://www.weforum.org
Photo by Science in HD on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *