Zelena ekonomija

Zelena ekonomija za razvoj regiona

Kada se govori o “zelenim” temama jedna od glavnih stavki je “zelena ekonomija”. Na prvi pogled jasno je šta ovaj termin znači, ali slika je mnogo šira. UNEP je definisao “zelenu ekonomiju” kao ekonomiju čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja isocijalne jednakosti, dok značajno smanjuje rizike po životnu sredinu.
Redakcija Ekolista sprovodi projekat „Zelena ekonomija u funkciji zaštite životne
sredine” koji je podržan u okviru regionalnog projekta „GEAR – Zelena ekonomija za
razvojregiona (Green Economy forAdvanced Region)”. GEAR ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.
Glavne aktivnosti uključuju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i sl,upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenojekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studijena temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom region itd.
GEAR realizuje FORS Montenegro izCrne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije,Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.
Redakcija Ekolista će kroz seriju tekstova o zelenoj ekonomije nastojati da približi značaj zelene ekonomije i njene benefite za očuvanje živote sredine.
Prvi tekstovi koji su objavljeni u ekolistu možete naći na linku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *