Ekologija

Zelena akcija: ka zelenijem svetu

Uzbudljivo putovanje kroz ekološku avanturu započelo je u martu 2023. godine kada je Predškolska ustanova “Naša radost” pokrenula globalni projekat nazvan “Zelena akcija” (Green Action). Ovaj projekat je okupio škole i predškolske ustanove iz različitih zemalja poput Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Poljske, Litvanije, Makedonije, Turske, Italije, Portugala, Grčke i Španije. “Zelena akcija” je poslednja faza Erazmus projekta pod nazivom “Children in Action against Climate Change”, navodi portal www.ecofeminizam.com.

Glavni cilj ovog projekta je osnažiti predškolske ustanove i škole da realizuju aktivnosti usmerene ka održivom razvoju i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da postane svesna važnosti očuvanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, šuma, pitke vode i drugih voda. Pod sloganom “Misli globalno, djeluj lokalno”, učesnici projekta postaju zagovornici promena i preduzimaju konkretne akcije. Rezultati projekta su medijski vidljivi tokom posljednje dve nedelje, što podiže svijest građana i lokalne zajednice.

Projekat se takođe sprovodi putem eTwinning platforme, gdje učesnici komuniciraju i dele materijale. Tokom trajanja projekta, Nataša Vrapčević, ambasador Klimatskog pakta EU, održala je vebinar pod nazivom “Uloga obrazovanja u smanjenju uzroka i efekata klimatskih promjena”.

Većina materijala kreiranih tokom projekta je dostupna online putem platformi poput Padleta, Linoit panela i Tinglinka. Vaspitači iz Predškolske ustanove “Naša radost” (vrtići “Pera Detlić”, “Zvončica”, “Šumica”, “Visibaba”, “Balončići”, “Kolibri”, “Palčica” i “Lastavica”) su zajedno sa decom izradili plakate koji su postavljeni na javnim mjestima u Subotici. Cilj ovih plakata je da privuku pažnju građana, da ih pogledaju i informišu se o načinima na koje mogu sprečiti efekte i uzroke klimatskih promena, kao i o ugroženim biljkama i životinjama u našem regionu. Također, građani se pozivaju da se pridruže malim akcijama.

Nekoliko plakata je nastalo tokom zajedničkih radionica dece i vaspitača koji su učestvovali u mobilnosti u okviru projekta “Children in Action against Climate Change” u aprilu 2023. godine (Poljska, Turska, Španija i Grčka).

U prvoj nedelji juna, četiri vaspitačice iz Rijeke i Viškova došle su na radnu praksu u Predškolsku ustanovu “Naša radost” i donele plakate koje su kreirale sa decom iz svojih vaspitnih grupa. Njihovi plakati su također postavljeni na javnim mjestima u našem gradu.

Ovaj projekat predstavlja inspirativan primer kako se deca i odrasli zajedno mogu angažovati u zaštiti okoline i borbi protiv klimatskih promjena. Kroz “Zelenu akciju”, mali koraci postaju velike promene, a svaki pojedinac ima priliku da doprinese stvaranju održivijeg i zelenijeg sveta.

Izvor:www.ecofeminizam.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *