Ekologija

Završeno takmičenje „Ptice moje hranilice“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je prvo takmičenje u zimskom hranjenju ptica “Ptice moje hranilice“ koje je trajalo koliko i zima, od 22. decembra 2019. do 21. marta 2020. godine. Cilj je bio da se motivišu građani da postave hranilicu i prihranjivanjem pomognu pticama tokom ovog teškog perioda za njihovo preživljavanje.
U takmičenju su učestvovala 64 takmičara koji su na svojim hranilicama posmatrali i zabeležili više od 12.000 jedinki ptica i prepoznali 48 različitih vrsta. Pobednici takmičenja u tri kategorije u kojima se moglo takmičiti su: Mirsad Mulaomerović iz Trnova (Bosna i Hercegovina) u kategoriji „Najviše ptica na hranilici“. Mirsad je tokom samo jednog dana na hranilici imao 271 jedinku ptica. Jelena Žikić iz Budimpešte (Mađarska) pobednica je u kategoriji „Najviše različitih vrsta ptica viđenih na hranilici“. Jelena je tokom zime na svojoj hranilici zabeležila 24 različite vrste ptica. Vlada Arsić iz Beograda pobednik je u kategoriji „Najlepša fotografija sa hranilice“. Vlada Arsić je prema ocenam žirija fotografijom velikog detlića dočarao koliko posmatranje ptica na hranilici može biti zanimljivo.
„Naši takmičari su mnogo naučili o zimskom hranjenju ptica i dobro ih upoznali. O tome svedoče i izveštaji koje su nam redovno slali tokom prethodnih 12 sedmica, koji sadrže značajne podatke i zanimljiva zapažanja o ponašanju ptica na hranilicama. Ono što je sigurno je da će svi ti vredni podaci o vrstama koje žive u našem neposrednom okruženju biti iskorišćeni za njihovu zaštitu“, kaže Nataša Jančić koordinatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
„Najčešće beležena vrsta na hranilicama bila je velika senica, ali su se na hranilicama ređe pojavljivale vrste poput carića, brgljeza, crvendaća, severne zebe, zimovke, batokljuna, dugorepe senice, kreje, kosa, seoskog detlića. Na meniju su se mogle naći razne mešavine sirovog zrnevlja, pa čak i osušenih insekata, ali je omiljena hrana ipak bila suncokret. U jednom su se složili svi naši takmičari: što više hrane sačeka zoru u hranilicama – to više ptica“, zaključuje Jančić.
Ovih dana sve nas je iznenadio hladan talas praćen snegom. U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su ptice u ovim danima očekivale insekte, na koje će ipak morati da sačekaju i da se nadaju da hranilice još uvek nisu spakovane i da će zahvaljujući ljudima dočekati pravo proleće.
Fotografija Jelica Milutinović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *