Lokalne samouprave

Za dostupnost čiste pijaće vode i sanitacije

Održavanjem radionice, 15. avgusta 2018. godine obeležen je početak projekta „Izrada Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodama i sanitaciji u regionu Šumadije i Pomoravlja“ koji realizuju Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). Ovaj projekat predstavlja nastavak projekta “Samoprocena jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji“, koji je nedavno uspešno završen na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga.
Projekat „Izrada Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodama i sanitaciji u regionu Šumadije i Pomoravlja“ od velikog je značaja za implementaciju ciljeva Protokola o vodi i zdravlju, kao i međunarodnih ugovora, strategija i ostalih nacionalnih dokumenata u oblasti zaštite životne sredine kojima se prenose međunarodni propisi u nacionalno zakonodavstvo, rekla je pomoćnica ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović Đušić u svom uvodnom obraćanju.
Protokol o vodi i zdravlju Srbija je ratifikovala 2013. godine, s osnovnim ciljem zaštite zdravlja građana i unapređenja životne sredine, što podrazumeva bolje upravljanje vodama. Pitanje dostupnosti čiste pijaće vode, održivo korišćenje vode kao prirodnog resursa i obezbeđivanje kvaliteta vode radi zaštite od oboljenja koja su povezana sa vodom, ključna su pitanja zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. „Najveće investicije u oblasti životne sredine potrebne su upravo u sektoru otpada, i u sektoru voda. U Srbiji se za sada prečišćava svega osam do 10 posto otpadnih voda, i imamo svega oko pedesetak sistema za prečišćavanje voda od kojih, na žalost, više od polovine ne funkcionišu punim kapacitetom. Jedan od prioriteta Ministarstva jeste da se fokusiramo na oblast voda i na najkvalitetniji način primenimo evropske standarde u ovoj oblasti“, istakla je Biljana Filipović Đušić.
Značaj uspešne saradnje partnera u projektu naglasila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, i najavila da će poziv za učešće u projektu biti upućen i drugim ministarstvima koja mogu doprineti njegovoj uspešnoj realizaciji. „Posledice po zdravlje koje nastaju delovanjem različitih zagađujućih materija u životnoj sredini, predstavljaju osnov za različite aktivnosti i mere koje bi trebalo preduzeti i definisati politikama, kako bi se unapredilo stanje životne sredine, ali i kako bi se uticalo na unapređenje javnog zdravlja u Republici Srbiji“, rekla je Vesna Knjeginjić. „Izrada Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodama i sanitaciji jeste značajan momenat čiji javno-zdravstveni efekti u Srbiji očekujemo da budu veoma vidljivi“, zaključila je pomoćnica ministra zdravlja.
„Protokol o vodi i zdravlju prvi je međunarodni ugovor na globalnom nivou koji reguliše upotrebu vode, i njegov osnovni cilj je obezbeđenje zdravlja i blagostanja ljudi boljim upravljanjem vode“, rekla je Diane Guerrier, predstavnica UNECE. „Srbija je primer kako uspostaviti ravnotežu između lokalnog i nacionalnog nivoa, i ostvariti intersektorsku saradnju“, istakla je, visoko ocenjujući dosadašnje angažovanje naše zemlje po ovim pitanjima.
U okviru programa Radionice, predstavnica Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Jasminka Luković Jagličić, predstavila je rezultate završenog projekta “Samoprocena jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji“, koji je pokazao realnu situaciju po pitanju jednakog pristupa vodi i sanitaciji na nacionalnom i lokalnom nivou, i dao konkretne preporuke za unapređenje stanja u oblasti geografskih dispariteta, ugroženih i marginalizovanih grupa i finansijske dostupnosti.
Na radionici su razmatrana uputstva za izradu akcionih planova i različita iskustva drugih zemalja u ovoj oblasti, što će sve doprineti daljem radu na izradi Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodama i sanitaciji u regionu Šumadije i Pomoravlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *