Ekologija

Uređeno 1.000 hektara izletničkih lokaliteta i pešačkih staza na Fruškoj gori

U okviru velike akcije uređenja Fruške gore – „Fruškovanje 2021”, za samo jedan dan zaposleni u Javnom preduzeću „Nacionalni park Fruška gora” sakupili su i na deponiju odneli više od 300 kesa od 150 litara pokupljenog smeća sa površine od hiljadu hektara, što je jednako veličini 1.000 fudbalskih stadiona. U velikoj akciji prolećnog uređenja Fruške gore koja traje od 22. aprila do 24. maja 2021.godine, učestvuju svi zaposleni u Nacionalnom parku kao i svi zainteresovani građani, organizacije i udruženja.
Najviše smeća, u akciji održanoj u četvrtak 29. aprila, zatečeno je uz puteve i u blizini izletišta. Najzastupljenije su plastične flaše, kese, kartonska ambalaža, limenke, i dr. Sve ono što ljudi koji prolaze kroz Frušku goru, i koji dolaze u prirodu donose sa sobom, iskoriste i ne odlože na predviđena mesta za odlaganje već ostave na licu mesta, zapravo ostave neodgovorno za sobom u prirodi.
– Briga o prirodi je glavni prioritet svih radnika Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora”. Naši zaposleni svakodnevno rade na zaštiti i očuvanju prirodnih vrednosti Fruške gore kao i maksimalnom angažmanu održavanja čistoće na svih 26.672  hektara. Kao dodatnu aktivnost koja treba da pomogne očuvanju lepota i prirodnih vrednosti NP Fruška gora, pokrenuli smo 22. aprila akciju  „FRUŠKOVANJE 2021” povodom obeležavanja „Dana Planete” koja će intenzivno trajati do 24. maja, kada se obeležava „Evropski dan parkova”. Svi naši zaposleni će i po okončanju akcije nastaviti da brinu o očuvanju prvoosnovanog nacionalnog parka u Srbiji, jedinog na teritoriji Vojvodine i ponosne lepotice panonske nizije. Akcija je osmišljena tako da se u nju uključe i građani kako bismo podigli svest i sačuvali prirodu ali i upoznali građane sa radom i aktivnostima Javnog preduzeća – rekao je v.d. , direktora Nacionalnog parka Fruška gora Radoslav Krunić.
Građani koji su zainteresovani da se pridruže velikom broju ljubitelja prirode koji su se već prijavili za učešće u akciji „Fruškovanje 2021” mogu to da učine preko linka na sajtu preduzeća (https://www.npfruskagora.co.rs/cir//cir/fruskovanje-2021/ ). Pored toga, u susret obeležavanju prvomajskih praznika, uređeno je svih 55 omiljenih turističkih izletišta. Ofarbane su klupe, stolovi, putokazne table, i drugi mobilijar. Pokošena je trava, uređena su ložišta, postavljeni su novi i obnovljeni oštećeni i dotrajali stolovi, uređene su klupe i dečija igrališta.
– Nacionaloni park Fruška gora je jedno od najomiljenijih, i svakako najposećenijih izletišta u Srbiji. Najveći broj posetilaca se očekuje upravo za vreme prvomajskih praznika. S obzirom da se pravoslavni Uskrs obeležava 02.05.2021.godine, ove godine se očekuje dolazak preko 400.000 izletnika. Kako bi naši posetioci proveli što ugodnije i bezbednije vreme u NP Fruška gora uredili smo preko 55 izletničkih lokaliteta na kojima je sproveden tretman suzbijanja krpelja – kaže Krunić.
Uz to, na svim lokalitetima obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje.
– Molimo sve posetioce da da nakon boravka u prirodi smeće odlože u zatvorene kese i ponesu do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, i pre odlaska kući VATRA SE MORA UGASITI. Takođe, u saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Naknada za ulazak motornom vozilom u zaštićeno područje iznosi 300 dinara. Nije dozvoljen ulazak niti bilo kakva aktivnost u područjima PRVOG STEPENA ZAŠTITE koja su posebno obeležena. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *