Ekologija, Projekti

Učionica inovativnog ekološkog novinarstva

U cilju unapređenja kapaciteta nezavisnih medija u oblasti zaštite životne sredine, Journalismfund Europe podržao je projekat namenjen malim nezavisnim medijima u regionu Vojvodine. Nosilac projekta je Institut za održivi razvoj i zaštitu životne sredine Zeleni krug, odnosno magazin Ekolist.

S radnog sastanka projektnog tima.

Ova obuka pod nazivom „Učionica inovativnog ekološkog novinarstva” ima za cilj jačanje lokalnih medija i lokalnih novinara u širokom spektru tema o životnoj sredini, kao što su: praćenje potrošnje eko fondova na nacionalnom i regionalnom nivou, klimatske promene, specifičnosti lokalnog izveštavanja o životnoj sredini o problemima zagađenja vode, vazduha, prirodnih resursa, upravljanja otpadom, očuvanje biodiverziteta i uticaj poljoprivrede na životni sredinu. Za zainteresovane kolege iz lokalnih medija redakcija i novinari Ekolista u saradnji sa ekspertima pripremili su obuku koja obuhvata 4 segmenta edukacije o stručnim temama i novinarskim veštinama u trajanju od 5 radnih dana tokom četiri meseca trajanja projekta. Projekat se realizuje od 1. avgusta do 30. novembra 2023. godine.

Više informacija na www.ekolist.org Pozivamo predstavnike lokalnih medija iz Vojvodine da se prijave, ukoliko su zainteresovani za ove teme, putem upitnika na linku.

O organizacijama

Institut za održivi razvoj i zaštitu životne sredine Zeleni Krug je nevladina i neprofitna organizacija, koja radi u oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja, zdravih stilova života, poljoprivrede, ljudskih prava i unapređenja socijalnih usluga, humanitarnog i volonterskog rada. Magazin Ekolist postoji preko 15 godina kroz štampano izdanje i više od 4 godine eEkolist, zasebno izdanje u elektronskom formatu. Oba izdanja prati i portal.

Journalismfund Europe je nezavisni neprofitni posrednik registrovan u Belgiji koji potiče iz Pascal Decroos fonda za istraživačko novinarstvo. Fond je osnovan 1998. godine od strane porodice, bliskih prijatelja i kolega Paskala Dekrua u znak sećanja i unapređenja zaostavštine ovog belgijskog novinara. Ono za šta se zalažu je ono za šta se Paskal Dekroos zalagao rečima i delom. Bio je posvećen istraživačkom novinarstvu. Bio je posvećen stvaranju mogućnosti za razvoj mladih novinarskih talenata i imao je sposobnost da dovede ljude iz veoma različitih aspekata društva da se uključe u dijalog i rade zajedno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *