Ekologija

U Novom Sadu otvorena izložba zelenih ideja, projekata i inovacija

U saletli u Dunavskom parku, 7. jula otvorena je foto izložba 20 inovacija, koje su među najboljim, do sada podržanim i realizovanim rešenjima za zelenu transformaciju srpske privrede i društva. Izložbu su zajedno organizovali EU Info Point Novi Sad i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a veliki deo prikazanih inovacija zaživeo je u praksi zahvaljujući podršci projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Ova „zelena“ rešenja, koja već pozitivno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, osmislili su inovatori iz Srbije – iz privatnog i javnog sektora, organizacija civilnog društva, istraživačkih institucija i lokalnih samouprava. Uz fotografije, postavka sadrži i opise inovacija, pa posetioci mogu da saznaju na koji način primena ovih ideja u praksi doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), prelasku na obnovljive izvore energije, ponovnoj upotrebi otpada za dobijanje novih proizvoda, poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.

Izložba „Zelene ideje, projekti i inovacije“ će biti otvorena do 13. jula. Organizovana je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *