Ostalo

U jesenjoj akciji “Zamenite stari papir za sadnice“ prikupljeno dve tone papira

Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ i ove godine je, šesti put za redom, uspešno sprovelu akciju zamene starog papira za sadnice u cilju podizanja svesti sugrađana i sugrađanki o značaju reciklaže.

Od 24. do 28. oktobra, u okviru manifestacije „Novosadska jesen“, svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta.

Pozivu se odazvalo više od 80 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko preduzeća, a ukupno je prikupljeno dve tone papira za reciklažu.

Ovogodišnju akciju „Inženjeri zaštite životne sredine“ realizovali su uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Da podsetimo: da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali naše šume i svež vazduh.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *