Bačka Topola

U Bačkoj Topoli prečistač pušten u probni rad

Jedna od najbitnih investicija za poboljšanje zaštite životne sredine u Bačkoj Topoli, realizovana je kao što je i najavljeno. Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić za Ekolist objašnjava da je 30. novembra 2021. godine pušten u probni rad prečistač za otpadne vode u Bačkoj Topoli. Srdić ističe da je ovo jedna od najznačajnijih investicija po pitanju zaštite životne sredine u poslednjih deset godina u njihovoj opštini.
„Pored toga, završili smo radove na izgradnji glavnog magistralnog kolektora, kao i deo kolektora od naselja Bačka Topola do PPOV. Ovaj projekat je košta oko 40 miliona dinara. Za narednu godinu je u planu nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Bačkoj Topoli koja je trenutno pokrivena oko 30%, i u skladu s tim u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže koja će pokriti celo naselja. Opština Bačka Topola je shvatila značaj zaštite životne sredine i stavila ovu oblast kao jedan od svojih prioriteta o čemu najbolje govori gore navedena veličina investicija u ovu oblast”, rekao je Saša Srdić predsednik SO Bačka Topola.
Izgradnja prečistača koštala je preko 600 miliona dinara od kojih je oko 100 miliona obezbeđeno iz opštinskog budžeta, a ostatak je obezbedila Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.
Predsednik opštine Bačka Topola, Adrian Satmari kaže da je i naredne godine su predviđena sredstva za nastavak i realizaciju započetih projekata. Budžetom za 2022. godinu planirana je revitalizacija parka.
„Izdvojili smo šest miliona dinara za revitalizaciju gradskog parka u Bačkoj Topoli. Prvi korak treba da bude izrada projektno – tehničke dokumentacije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Novi Sad. Što se tiče kapitalnih projekata, tokom sledeće godine krenućemo i sa izgradnjom gasovodne mreže u svim naseljima opštine. Ugovor sa Srbijagasom je potpisan, u toku je izrada dokumentacije, a u martu ili aprilu izgradnja treba da krene”, rekao je Satmari.
Na ovaj način će se zaštititi reka Krivaja, desna pritoka Velikog bačkog kanala. Reka je duga 109 km, pa je to najduža reka koja u celosti teče kroz Vojvodinu. Površina sliva je 956 km² i pripada crnomorskom slivu. Reka Krivaja nastaje sastajanjem nekoliko potoka u oblasti Subotičke peščare na severu Bačke, pri granici sa Mađarskom. Tačno mesto sastajanja severnih krakova je jugozapadno od Starog Žednika. Od datih potoka najduži je potok Pavlovac, koji teče iz pravca Đurđina, a izvire kod Bajmoka. Pre ušća, Krivaja počinje izrazito da meandrira dužinom od 33 km. Uliva se u Veliki bački kanal na potezu između Srbobrana i Turije na nadmorskoj visini od 76 m.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola-ekološka opština” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *