Ekologija

Teški kamioni ugrožavaju Zrenjanin

Nezavršena obilaznica oko Zrenjanina je, pored nedostatka pijaće vode, jedan od najvećih problema koje muči sve naše sugrađane, navodi se u saopštenju Zrenjaninske akcije. Usled toga, sav teretni saobraćaj godinama se odvija dužinom celoga grada.
Aktivisti “Zrenjaninske akcije” su kao i prošle godine, odlučili da prebroje i evidentiraju teške kamione koji prolaze magistralom i time ponovo ukažu na nebrigu gradskih vlasti koji se tiče kvaliteta života u gradu.
Pre tačno godinu dana izbrojano je 903 kamiona. Ove godine na isti dan, od 6 do 17h, evidentirano je 1.036 kamiona preko 7,5 T, 94 na svakih sat vremena odnosno 1,6 na svaki minut, medijana bi iznosila 93 vozila na 60 minuta. Ono što zabrinjava je činjenica da će se frekvencija teretnog saobraćaja višestruko povećati otvaranjem fabrike guma “Linglong” ako obilaznica ne bude bila završena. Gradska infrastruktura je pod velikim opterećenjem što će dovesti do njenog propadanja. Ukoliko kroz sam centar grada vozila ove veličine budu nastavila da prolaze, često kršeći propise koristeći obe saobraćajne trake, a ne samo desnu kao što je po propisu, bezbednost svih učesnika u saobraćaju biće potencijalno ugrožena. Ovaj broj vozila dovodi ne samo do povećanja nivoa buke, već i zagađenja vazduha. “Zrak” će kao i prošle godine objaviti uporedne podatke frekvencije saobraćaja sa onim prikupljenim sa senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha u Karađorđevom parku i videti da li se emisija ugljen-dioksida u vazduhu povećala u odnosu na prošlu godinu.
Što se tiče samog završetka obilaznice, aktivista “Zrenjaninske akcije” Bekim Rukeci je veoma kritičan prema gradskoj vlasti, koja za godinu dana ništa nije uradila po pitanju nastavka radova na ovom projektu. On kao primer daje Suboticu gde je 22 kilometra puta oko grada ka granici završeno za godinu dana, dok je obilaznica oko Zrenjanina u procesu gradnje punih 25 godina. Takođe, dodaje da će se pred izbore, kao i uvek radovi verovatno intezivirati, ali prema njegovim rečima sve ovo je još jedan propagandni potez gradskih vlasti kako bi pokazali da oni navodno brinu za naše sugrađane. U suštini, njih problemi, sa kojima se svi Zrenjaninci svakodnevno susreću, ne dotiču, dok naš grad ostaje jedini, od svih većih mesta u Srbiji, gde kamioni i dalje slobodno prolaze kroz sam centar grada. A kada se zatvori ulica Nikole Pašića zbog predizborne žurbe, predstoji nam saobraćajni kolaps i ekstremno veća opasnost u saobraćaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *