Ekologija

Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine ove godine obeležava se pod motom „Ja sam sa prirodom”, a zemlja domaćin je Kanada u kojoj će biti održana centralna proslava.
U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl. U Srbiji će tokom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.
Od 1972. godine je 5. jun dan u kojem se pažnju UN, vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *