Ekologija

Svetski dan voda

Svetski dan voda (engl. World Water Day) obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen decembra 1992. godine rezolucijom UN-a i već iduće godine ovaj dan je počeo da se obeležava. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Takođe, od 2005. godine do 2015. godine se obeležava decenija voda, tako da je Svetski dan voda tih godina imao poseban značaj.
Voda ima neprocenjiv značaj u evoluciji živog sveta. Voda praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Voda obuhvata dve trećine Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km kubnih predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode. Prvi oblik života nastao je u vodi. Voda u svetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na Planeti. Voda omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura što je neophodan uslov za proizvodnju hrane. Koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima – vodosnabdevanju, industriji, saobraćaju i drugim delatnostima. Globalna potrošnja vode se povećava svake godine.
Pri upotrebi vode, neminovno je nastajanje otpadnih voda. One moraju da se adekvatno prečišćavaju da bi se vratile u prirodni vodni resurs. Oko 50% tekućih voda je trajno uništeno. Srbija je 47 zemlja od 180 država rangiranih po količini vodnih resursa u svetu, a najkvalitetniju vodu imaju Finska, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija itd. Čoveku je neophodno minimum 50 litara vode dnevno – za piće, pranje, kuvanje i sanitarije. Još 1990. godine milijardu ljudi na planeti nije imalo taj minimum.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *