Ekologija

Srbija se pridružila globalnoj inicijativi za održivi turizam

Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Republika Srbija je juče zvanično postala članica Globalnog saveta za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council). Pristup članstvu ovoj inicijativi je na godišnjoj globalnoj konferenciji tog saveta koja se održava u Antaliji, potpisala Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.
Potpisivanje ovog sporazuma o članstvu, omogućiće Srbiji da dobije podršku za prilagođavanje globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa potrebama naše zemlje, kao i da se promoviše kao zemlja održivog, domaćinskog turizma širom sveta.
Održivi, odnosno domaćinski turizam, podrazumeva razvoj turističkih destinacija na način koji doprinosi zaštiti životne sredine, ekonomskom napretku malih i srednjih preduzeća u turističkim destinacijama, kao i promovisanju njihove autentične kulture i tradicije.
S obzirom na povećanje svesti globalne javnosti o važnosti očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa destinacija, održivi turizam poslednjih godina sve više dobija na značaju, posebno među turistima koji pripadaju mlađim generacijama. Prema najnovijim istraživanjima platforme booking.com, preko tri četvrtine turista želi iskustvo održivog turizma i u skladu sa tim planiraju svoja putovanja u narednih 12 meseci.
Na panelu o održivom turizmu na Zapadnom Balkanu na konferenciji u Turskoj, promovisano je opredeljenje Srbije da isprati najnovije globalne trendove u turizmu i promoviše se kao destinacija dobrih domaćina, domaćinskog privređivanja koje je u osnovi održivog turizma.
„Srbija ima brojne mere i subvencije za sektor turizma, kao i vaučere za stanovništvo koji promovišu lokalni turizam i kroz njega ravnomerni održivi razvoj zemlje. Naglasak se stavlja na komunikaciju sa privredom, koja će biti okosnica buduće Strategije za razvoj turizma Srbije“, izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.
Srbija sada ima mogućnost da uspostavi nacionalne standarde održivog turizma, što bi pružaocima turističkih usluga u našoj zemlji omogućilo da ponesu zvaničnu oznaku održivosti i time odgovore na zahteve modernih posetilaca iz celog sveta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *