Ekologija

Srbija obeležila Svetski dan zaštite životne sredine

„Srbija je uhvatila priključak sa najnaprednijim ekologijama i zemljama sveta zahvaljujući snažnoj podršci koju su našim naporima za zdravu životnu sredinu dali UN i UNDP, EU, SAD i prijateljske zemlje kao Švedska, Velika Britanija i,druge koje su pomogle da Srbija bude dobro mesto i da napreduje“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Na svečanosti obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine pod motom „Vreme je za prirodu“ a koja je u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, okupila predstavnike diplomatskog kora, državnih institucija, naučne i stručne javnosti i medija ministar je ukazao da je najviši civilizacijski čin zdrava životna sredina.
On je ukazao da je kriza izazvana pandenijom pokazala da je kvalitet životne sredine najtešnje povezan sa zdravljem ljudi i šta čovek sam sebi čini uništavajući biodiverzitet. „Mi smo konkviskadori, uništavamo sve, osvajajući nove prostore prirode i proterujući biljni i životinjski svet rizikujemo nove nepoznate bolesti. Priroda je ovih meseci pokazala da najbolje brine sama o sebi, Planeti je data prilika da živi, jer se čovek uspavao silom prilika zbog smanjenog saobraćaja i industrijskih aktivnosti“ rekao je Trivan i naglasio da je ova i ranije pandemije pokazala da mi ne upravljamo prirodom već priroda nama. On je ukazao da je kriza izazvana pandemijom otvorila priliku civilizaciji da promeni način života za svoju i dobrobit binjnog i životinjskog sveta.
Govoreći o naporima koje Srbija ulaže da unapredi životnu sredinu ministar je ukazao na postignute rezultate u rešavanju ključnih problema kako u zakonodavnoj oblasti, u pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, u međunarodnoj ulozi Srbije u najvažnijim međunarodnim konferencijama u oblasti zaštite životne sredine kroz potpredsednička mesta u UNEA 5 i COP 26, tako i u realizaciji konkretnih mera koje su donele napredak u radu reciklažne industrije, u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u upravljanju čvrstim komunalnim otpadom, povećanju pošumljenosti teritorije Srbije, olakšica u nabavci ekološki prihvatljivijih vozila, i na mnoge druge promene koje svedoče da će životna sredina u Srbiji biti sve bolja. On je kazao da bez ekonomske potke nema investiranja u zdravu zivotnu sredinu i da je budžet MZŽS veći za 26 posto nego prošle godine, ali da pitanje zdrave životne sredine nije pitanje samo novca. Ministar je kazao da životna sredina mora da bude prioritet naših života i naše politike. „Mi smo kamen u cipeli, ali ekologija ako želi da pravi napretke u sopstvenom društvu, a to je i iskustvo zapadnih zemalja, moratet se suprostavljati, morate se izboriti za životnu sredinu nasuprot bilo kakvim interesima. Moramo se boriti za čistiji vazduh koji svi zajedno dišemo, moramo sačuvati svoje reke, one male potoke, jer neće biti vode“, rekao je Trivan upozorivši da Srbija u regionu ima najmanje autohtonih površinskih voda i da ne postoji racionalna odluka koja Srbiju može da natera da trošeći taj resurs zbog profita. na struju ili bilo šta drugo, uništava samu sebe. „Izborićemo se za zdravu životnu sredinu uprkos nedostatku novca, nedostatku ljudi, različitim otporima jer je to važno zbog građana, zbog Srbije“ poručio je Trivan.
Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob kazala je da je pandemija korona virusa naglasila činjenicu da uništavajući ekosisteme i biodiverzitet uništavamo sisteme koji održavaju ljudski život i da postoje tehnološka rešenja za ekonomiju koja se više bazira na prirodi i da se tako mogu otvoriti novi „zeleni“ poslovi. „Moramo podstaći fundamentalni preokret u globalnoj proizvodnji energije, u modelima naše potrošnje, u poljoprivredi, transportu, modelima ulaganja. To je moguće, to je izvodljivo. To je odgovornost koju dele politički i poslovni lideri i svi građani, To je sada odgovornost svakog od nas“, poručila je Žakob.
Ambasador Švedske u Republici Srbiji Jan Lundin je ukazao da je svet u novoj fazi privrednog razvoja koji mora da ide u skladu sa životnom sredinom. On je iskazao nastavak podrške Švedske Srbiji u oblasti zaštite životne sredine o čemu svedoče, kako je kazao realizovani, započeti i novi projekti kao i potpisani i dogovoreni Sporazum kojim se nastavlja projekat ENVAP 3, i omogućava dalja ekspertska pomoć Švedske u procesu pristupanja Srbije EU u oblasti zaštite životne sredine.

Svečanost Svetskog Dana zaštite životne sredine je obeležilo tradicionalno zalivanje mladice i projekcija videa UNEP-a „Time for Nature“ https://youtu.be/TZlExdZ_Se4

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *