Bačka Topola

Spasen kobac iz zamke u bačkotopolskim atarima

Saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije iz Bačke Topole, u petak, 19. novembra, otkrili su slučaj nezakonitog hvatanja strogo zaštićene vrste, kopca (Accipiter nisus). O ovom krivičnom delu odmah je obavešteno nadležno javno tužilaštvo u Subotici, policijska stanica u Bačkoj Topoli i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Klopka sa mamcem bila je postavljena u šumarku istočno od Bačke Topole. Proverom lokacije gde je pronađena klopka utvrđeno je da se nalazi na parceli 2738/2 koja se u katastru vodi na Lovačko društvo „Srndać” iz Bačke Topole.
Uhvaćena jedinka je spasena i puštena na slobodu.
Podsećamo da je Zakonom o divljači i lovstvu zabranjeno loviti lovostajem zaštićenu divljač zamkama ili klopkama, a ptice pomoću lepkova, mreža i kućica sa mrežom ili pomoću drugih sredstava za masovno hvatanje, odnosno uništavanje ptica.
Zabranjena je upotreba određenih sredstava za hvatanje i ubijanje divljih vrsta životinja, kojima se ugrožavaju i uznemiravaju njihove populacije i/ili staništa, narušava njihova dobrobit a mogu prouzrokovati njihovo lokalno nestajanje. Zabranjenim sredstvima se smatraju naročito zamke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *