Bačka Topola

SMS obaveštenja za poljoprivrednike

Od sada će i poljoprivrednici Bačke Topole dobiti SMS poruku da li treba da izlaze na njive ili ne. Reč je o korišćenju meteo stanica, pilot projetu u Somboru, Subotici, Inđiji, Vrbasu i Bačkoj Topoli, gde će se preko SMS poruka upozoravati proizvođači na vremenske prilike sedam dana unapred, ali i na stanje zemljišta i eventualno prisustvo bolesti. Ideja je da se ovaj projekat proširi i na druge gradove širom Srbije, jer dobijanjem savremene meteo-stanice poljoprivrednici stiču mogućnost za povećanje prinosa, objašnjava Diana Gligorijević iz kompanije „Telegrupa”.
– Meteo-stanica je sklop senzora koji će omogućavati praćenje određenih parametara – i tla i atmosferskih prilika, odnosno vazduha u kojima se senzori nalaze. U zemlju se spuštaju do nivoa od 120 centimetara i uzorkuju na svakih centi centimetara zemljište, vlažnost, ali i prisustvo veštačkog đubriva. Kada su u pitanju senzori koji se nalaze u vazduhu, kako je dodala, oni će pratiti oblačnost, pravac i jačinu vetra, ali i istovremeno bolesti i insekte koji bi mogli da ugroze kvalitet useva – rekla je Diana Gligorijević iz kompanije „Telegrupa”.
Ova tehnologija za sada se najviše primenjuje u u Mađarskoj, Austriji i Italiji, a pouzdanost podataka je, statistički gledano, 90 odsto. Svakog poljoprivrednika koji ima mobilni telefon putem SMS poruke upozorava softverska platforma koja je povezana sa senzorskim sklopom.
– Ako pogledamo ekonomsku računicu da poljoprivrednik u proseku potroši 500 za izlazak na njivu, jer je trošak za benzin, đubrivo, pesticide i ostala sredstava, oviom tehnologijom može da se uštedi ukoliko se ne izlazi na njivu kada nije vreme za to. U nekoliko izlazaka isplaćujete investiciju u meteo-stanicu. Cena meteo-stanice zavisi od proizvođača, kao i količine – ističe Gligorijevićeva, očekujući da će se, osim u Vojvodini, tehnologija proširiti i na ostatak Srbije.
Ekipa Ekolista

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *