Kompanije

Širi dobar uticaj

Pod sloganom „Širi dobar uticaj” (Impact Forward), međunarodna konferencija Forum socijalnih inovacija okupila je socijalne inovatore, socijalne preduzetnike, mlade preduzetnike, organizacije, kompanije i predstavnike međunarodnih organizacija sa ciljem da ujedini njihove ideje i energiju i stvori prostor za još veći uticaj i dalji razvoj socijalne ekonomije. Konferenciju su otvorili Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva, Katarina Denčić, samostalna savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Miodrag Milosavljević, v.d. izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo. Oni su istakli značaj socijalne ekonomije za sve nas, kao i važnost ovakvih događaja koji pospešuju njen razvoj.
U okviru konferencije održan je i Sajam socijalnih preduzeća u okviru kog je jedanaest preduzeća predstaviilo gostima svoje proizvode i usluge, kao i svoju socijalnu misiju, odnosno društvene probleme koje rešavaju svojim poslovanjem
Prvi razgovor bio je posvećen najnovijim trendovima u oblasti socijalne ekonomije na nivou EU, kao i akcionom planu za socijalnu ekonomiju i njegovom značaju za razvoj socijalnih preduzeća. Na narednoj sesiji, smatrajući da je došlo vreme da socijalna ekonomija postane deo zvanične i vidljive politike vlada Zapadnog Balkana i regionalnih tela, predstavnici OCD iz regiona potpisali su i lansirali Deklaraciju civilnog društva Zapadnog Balkana o socijalnoj ekonomiji. Naredni panel bio je posvećen implementaciji Zelene agende u Srbiji, postignutim rezultatima i planiranim aktivnostima, a govornici su takođe razgovarali o tome kako komplementarnost zelene, socijalne i digitalne ekonomije može doprineti inkluzivnijem, solidarnijem i održivijem društvu.
Učesnici konferencije imali su priliku da čuju i o novom finansijskom instrumentu Erste banke skrojenom po meri socijalnih preduzeća, nakon čega su uslediti Okrugli stolovi, program u kom su mikro, mala i socijalna preduzeća imala priliku da se umreže sa velikim kompanijama. Jedna od interesantnijih sesija bila je predstavljanje deset preduzeća stručnom žiriju koji je doneo odluku da se novčana podrška dodeli preduzećima „Pčinjski” i „Centar zabavne nauke Molekul”, a „Bifrost Bioplastics” dobio je od Erste banke posebnu nagradu za inovativnost u vidu mentorske podrške u trajanju od godinu dana. Konferenciju je zatvorio radni sastanak na kom su akteri koji se u CEE regionu bave socijalnom ekonomijom imali priliku da upoznaju i prodube saradnju sa predstavnicima najrelevantnijih evropskih mreža u oblasti socijalnog preduzetništva.
Forum socijalnih inovacija održan je u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, u organizaciji Smart Kolektiva uz podršku Američke ambasade, Fondacije za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Prijatelji konferencije su Erste Bank Sparkasse, Elixir Fondacija i Coca-Cola HBC Srbija. Konferenciju su takođe podržali naši partneri Euclid Network, Erste Banka Srbija i Atlantic Grupa, kao i platforma „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

WEB: https://smartkolektiv.org/
Facebook: https://www.facebook.com/smart.kolektiv
Instagram: https://www.instagram.com/smartkolektiv/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/smart-kolektiv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *