Kompanije

Pogledajte kako je izgledala velika akcija čišćenja reke Lim koju je podržala SBB fondacija

Akcija čišćenja priobalja i reke Lim uspešno je realizovana zahvaljujući brojnim volonterima i podršci SBB fondacije. Start akcije bio je od manastira Kumanica, odakle su članovi PSK „Kolovrat”, sa još nekoliko udruženja i volonterima, sakupljali otpad u koritu reke.

SBB fondacija, koja se od 2015. godine bori za lepšu, zeleniju i čistiju Srbiju, donirala je novac za kupovinu trimera, motornih testera i užarije. Ova oprema je olakšala izvođenje akcije i uklanjanje grana za koje se smeće kači i na njima ostaje. Užad i pojasevi korišćeni su na nepristupačnim terenima radi obezbeđivanja ljudi i izvlačenje prikupljenog otpada.

Volonteri u akciji čišćenja priobalja Lima

Lim izvire iz Plavskog jezera i svojim tokom povezuje Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a nakon 220 km uliva se u Drinu. Nažalost, ovu prelepu planinsku reku decenijama unazad zagađuju ogromne količine otpada, te nakon svakog visokog vodostaja grane ostaju „okićene” plastikom i raspadnutim tekstilom. Inicijativa čišćenja reke Lim proistekla je iz potrebe da se uklone ovi znaci ljudske nebrige prema prirodi, ali i da se skrene pažnja na moguća rešenja, kako bi se sprečilo dalje zagađenje. Nažalost, najviše otpada dolazi iz nelegalnih deponija, kao i smetlišta iz opština Berane i Bijelo Polje, koje se nalaze na klizištu.

Reke u Srbiji dramatično stu zagađene, pa je, podsetimo, SBB fondacija i tokom prethodne godine bila deo velike akcije čišćenja Drine za vreme Drinske regate, dok je samo od 2015. godine uspešno realizovala preko 100 akcija čišćenja širom gradova Srbije. Pored akcija čišćenja, ove godine je završen i jedan od najvećih projekata pošumljavanja Srbije „Da šume bude više. Da se lepše diše!” u okviru kojeg je zasađeno preko 115.000 vrba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *