Ostalo

Prvi Kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije

U Beogradu je održan Prvi Kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije sa međunarodnim učešćem, od 12. do 14. oktobra, a pod pokroviteljstvom Evropskog Udruženja za Endoskopsku hirurgiju (EAES). Na Kongresu su aktivno učestvovali i izneli svoja praktična iskustva iz oblasti minimalno invazivne/ endoskopske hirurgije eminentni stručnjaci iz Srbije, Regiona, Evrope i drugih delova sveta.

Minimalno invazivni hirurzi različitih specijalnosti, uključujući ginekologe, urologe, torakalne i pedijatrijske hirurge predstavili su svoje rezultate.

Prof. Dr Slavko Matić, Predsednik organizacionog odbora: “Minimalno invazivna hirurgija, verovatno najrevolucionarniji napredak u hirurgiji od uvođenja opšte endotrahealne anestezije početkom XX veka, je unela promene u živote miliona ljudi i nastavlja i dalje da se razvija. Uprkos nama dobro poznatih problema tranzicije tipičnih za većinu zemalja Centralne i Istočne Evrope, ratnih dešavanja i sankcija proteklih decenija, minimalno invazivna hirurgija u Srbiji nastavlja da se razvija ubrzanim tempom i postaje dostupnija sve većem broju pacijenata. Udruženje Endoskopskih hirurga Srbije nastalo je iz potrebe za unapređenjem komunikacije i širom razmenom iskustava hirurga koji se njome bave, kvalitetnijom edukacijom i boljom povezanošću sa profesionalnim udruženjima sličnog profila u Evropi i svetu”.

Vrhunska medicina koja u praksi primenjuje svetske postulate, čulo se na Kongresu, u svim delovima hirurgije uz primenu minimalno invazivnih metoda dostupna je i građanima Srbije-svima kojima je ta vrsta intervencije neophodna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *