Ekologija

Počeo 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci

Ceremonijom svečanog otvaranja, 24. avgusta zvanično je otvoren 29. FEP u Bačkoj Palanci. U okviru same ceremonije skrenuta je pažnja na ovogodišnji slogan „Na litici“. U svojoj poslednjoj godini treće decenije postojanja, u odnosu na naše dosadašnje iskustvo, pored preispitivanja odnosa i brige pojedinaca, grada, zemlje, regiona i sveta prema pozorištu za decu i mlade, ove godine FEP ističe umetnike koji stvaraju na litici margine na kojoj se danas nalaze različite vrste umetničkog delovanja, a pogotovo umetnike koji stvaraju za decu i mlade.

Prisutne je sa scene zajedno sa mnogim članovima organizacije pozdravila direktorka FEP-a, rediteljka Sonja Petrović.

„Ako bi svako od nas izašao da kaže nešto, ne bismo nikada izašli iz ove sale, a ipak treba da sačuvamo nešto i za veliki jubilej koji nas čeka sledeće godine – 30. FEP. Prvo ću vama reći HVALA! Hvala što ste nezavisni, hrabri, slobodni i borci za prave vrednosti. Hvala i vama, našoj najdražoj publici, zbog koje smo ovde i zbog koje već skoro 30 godina pronalazimo snagu i volju i onda kada je najteže. U ime svih ovih ljudi, koji 365 dana godišnje nesebično vredno rade za ova četiri dana, hvala za svu podršku koju nam dajete. U ime truda i ljubavi koju smo uložili u ovaj program molimo vas da naredna četiri dana provedemo u radosti i veselju, usmereni samo na decu i njihove potrebe jer oni imaju toliko malo prilike za to“, poručila je Petrović.

Na otvaranju Festivala obratila se i bačkopalanačka glumica Marija Čutura, mentorka žirija mladih Dramskog studija „Proscenijum“, u kom se ove godine po prvi put održava deo programa FEP-a. Kako su na festivalu prisutne i trupe iz Španije, Čutura je pozdravila goste na španskom i poželela im dobrodošlicu „na ovaj divni festival“.

I ove godine FEP je organizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka, a direktorka te važne institucije Olja Nađ poručila je roditeljima da izdvoje što više vremena za kulturne sadržaje za dece, jer samo tako oni mogu da izrastu u pametna i dobra bića.

Čast da svečano otvori 29. FEP pripala je turskoj glumici Ćali Nefesolu Kesić, koja je pre nekoliko godina i sama učestvovala u takmičarskom programu FEP-a. U svom obraćanju, osvrnula se na tu godinu, te kako se tada zaljubila u FEP, ali i na FEP-u, za sam čin otvaranja Festivala pročitala je jedan stih iz pesme turskog autora Nazima Hikmeta. Čoveka, pozorišnog scenariste i pesnika koga cela Turska voli i poštuje danas, ali koji je zbog svoje umetnosti, nažalost, morao da živi u izgnanstvu. Čoveka koji je, po njenim rečima, stajao na litici:

„Živeti poput drveta sam i slobodan i u bratstvu poput šuma, ova čežnja je naša… – Hvala vam, svakom ponaosob, što ste otelotvorili ovu čežnju. Dobrodošli na Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade“, zaključila je Ćala Nefesolu Kesić.

Nakon ceremonije otvaranja, u okviru revijalnog programa, pred punom salom Gradskog bioskopa, odigrana je monodrama bačkopalančanina Nikole Milakovića „Marso“.

29. FEP održava se do nedelje 27. avgusta. U okviru takmičarskog programa najmlađa publika ima priliku da pogleda šest predstava iz naše zemlje, Španije, Italije, ali i daleke nam Australije. Najbolja predstava biće nagrađena nagradom „Dobro drvo“ u četiri kategorije – nagrada stručnog žirija koji ove godine čine dramska pedagoškinja Ljubica Ristić Beljanski, glumac-lutkar Jovan Caran i glumica Smiljana Marinković, a nagrade će dodeliti i Dečiji žiri PU „Različak“, Žiri mladih Dramskog studija „Proscenijum“, kao i publika. Osim pozorišnog programa priređene su i kreativne i edukativne radionice za decu i mlade, kao i program za stručnu javnost u saradnji sa platformom Od malih nog(u).

29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Incanto industries i kompanije Štark, a realizuje se u saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka.

Foto: Jovana Semiz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *