Najave događaja

Priključite se akciji „Svaka limenka se računa”

Velika reciklažna kampanja „Svaka limenka se računa“, u organizaciji ReCan fondacije, i ove godine će se tradicionalno održati 5. juna na Adi Ciganliji. Akciju će sprovesti ambasadori ReCan fondacije, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, na jednom od najpoznatijih beogradskih šetališta uporedo sa svojim kolegama u čak 20 država sveta.
Više od 100 amabasdora kampanje „Svaka limenka se račun“ će istovremeno u 19 država Evrope i sveta, sprovesti akciju prikupljanja iskorišćenih limenki pića na otovorenom – po parkovima, plažama, drugim javnim mestima.
„Pozivamo sve naša sugrađane da se priključe akciji Svaka limenka se računa tako što će odložiti svoje popijeno piće u limenci u rančeve promotera ReCan fondacije kako bi bili sigurni da će ista biti reciklirana. Na ovaj način želimo ne samo da podsetimo javnost da zaštita životne sredine zasvisi od svih nas, od svakog pojedinca, već i da podstaknemo sugrađane na reciklažu, jer je to jedini način da obezbedimo održivu i zelenu budućnost i sačuvamo planetu“, izjavio je Nemanja Marijanović, iz ReCan fondacije i dodao je: „limenka je ambalaža koja je 100% reciklabilna i zbog toga je njeno odlaganje na pravo mesto, pogotovo kada smo u prirodi, od izuzetnog zna
aja”. Nemanja je najavio da će posetioci imati priliku da se zabave i saznaju nešto više o reciklaži kroz aktivacije, kao i da se slikaju ispred Pixelate čiji će dizajn simbolično predstavljati planetu Zemlju.
Imajući u vidu povećane količine otpada širom Evrope, kao i činjenicu da značajan procenat završava u prirodi i da zagađenje predstavlja sve veći problem, interesovanje javnosti i kompanija o ovom pitanju je sve veće. U prilog tome govore i podaci istraživanja – čak 91% Evropljana želi da se više radi na zaštiti životne sredine, dok 87% njih bi želelo da kompanije koriste pakovanja koja mogu bezgrani
no da se recikliraju, 89% smatra da kompanije treba treba da snose odgovornost za ambalažu koju koriste, ali i sami potrošači prilikom izbora ambalaže.
Ispitanici u 14 država Evrope izjasnili su se i o načinu prikupljanja otpada. Čak 50% je prednost dalo depozitnom načinu koji podrazumeva da se otpad odlaže u posebne mašine u prodavnicama ili na nekim drugim lokacija i da se za to dobijaja deo novca nazad. Stručne nezavisne studije su potvrdile i efikasnost ovog načina koji prednjači u odnosu na ostale.
“Limenke su ambalaža koja se najviše na svetu reciklira. U Evropi čak 76%, međutim taj broj bi mogao dostići 100%. Najmanji procenat limenki koji se reciklra su one koje se koriste „on the go“ zato smo pokrenuli projekat Svaka limenka se računa jer verujemo da je promena moguća”, izjavio je Nemanja.
Aluminijum, od kog se proizvode limenke, se može reciklirati neograničeni broj puta, a da ne izgubi na kvalitetu što ga razlikuje od drugih materijala koji se koriste prilikom proizvodnje ambalaže. Reciklažom samo jedne limenke uštedi se količina električne energije koja je dovoljna da televizor radi 3 sata, a to je ista količina struje koju sijalica od 60 vati ili mobilni telefon potroše za 24 časa neprekidnog rada. Takođe, zagađenje vode i vazduha je manje za 95 do 97% nego kada se proizvodi potpuno nova limenka.
Zato priključite se akciji jer se Svaka limenka računa!

Foto: Aleksandar Ikodinović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *