Ekologija

Prestižna nagrada Laslu Galambošu iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Dobitnik nagrade Volfgang Štab za 2022. godinu za zalaganje u zaštiti reke Dunav je ekolog Laslo Galamboš, zaposlen u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. On je nagrađen za stručni i dobrovoljni rad u oblasti ihtiologije i ekologije kopnenih voda. Kroz svoj rad, dao je značajan doprinos evropskim projektima u zaštiti plavnih područja na Dunavu, zaštiti dunavskih jesetarskih vrsta, kao i u procesu pripreme za uspostavljanje buduće mreže zaštite prirode Evropske unije u Srbiji NATURA 2000. Zahvaljujući njegovoj stručnosti i visokom stepenu zalaganja, predložene su i sprovedene mere za restauraciju plavnih područja uz reke na području Vojvodine, kao i mere zaštite ugroženih vrsta riba. Laslo je aktivan i daleko izvan svojih institucionalnih obaveza, a njegova stručnost u nauci o ribama (ihtiologiji) i slatkovodnoj ekologiji je međunarodno priznata. Njegove aktivnosti su usmerene na istraživanje i prikupljanje novih znanja o zaštiti, očuvanju i održivom razvoju reka i plavnih područja, a takođe i na sprovođenje konkretnih mera koje će pomoći da se reke u budućnosti održe u dobrom stanju.
Stručna komisija fondacije Švajsfurt (Schweisfurth Stiftung) je nakon evaluacije pristiglih nominacija odlučila da zbog izuzetnog zalaganja u zaštiti reka i rečnih ekosistema Laslo Galamboš bude dobitnik „Nagrade za očuvanje prirode Volfgang Štab“ za 2022. godinu, koja je dodeljena 14. oktobra u Nemačkom gradu Regenzburgu. Ova nagrada predstavlja jednu od najvećih i najprestižnijih u oblasti očuvanja prirode u Nemačkoj. Na svečanosti dodele nagade pohvalni govor održao je dr Nenad Sekulić, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
Sabine Rivenherm, predsednica Savezne agencije za zaštitu prirode, član žirija za dodelu Nagrade za očuvanje prirode Volfgang Štab izjavila je: „Prethodno izuzetno vrelo i sušno leto nam je pokazalo koliko zavisimo od samih reka i ostalih vodenih površina naših krajeva. S obzirom na rast temperature moramo učiniti sve kako bismo zadržali što više vode u vlažnim staništima. Poplavna područja i močvare su prirodni rezervoari vode i hitno ih je potrebno zaštititi i obnoviti. Uzorno angažovanje Lasla Galamboša dalo je veliki doprinos u zaštiti prirode i očuvanju reka u Srbiji”.

O „Nagradi za očuvanje prirode Volfgang Štab” (Wolfgang Staab-Naturschutzpreis)
Volfgang Štab (1938-2004) je stekao ime kao strastveni ekolog u saveznoj pokrajini Rajna-Palatinat. Kao predsednik Saveza za zaštitu životne sredine savezne pokrajine Rajna-Palatinat radio je veoma uspešno dugi niz godina, a kasnije je radio kao blagajnik u istom udruženju. Njegova supruga dr Dorete Štab je 2014. godine otvorila Fond za zaštitu prirode Volfgang Štaba u okviru Fondacije Švajsfurt. Nagrada se od tada dodeljuje svake godine pojedincima iz oblasti nauke i zaštite životne sredine koji su posebno posvecćeni zaštiti reka i plavnih područja i koji na taj način čuvaju ekosisteme od nacionalnog značaja.
Foto: Christian Brüssel

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *