Ekologija

Počinje jedinstveno takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) osmi put sa ponosom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje traje od 20. do 30. maja 2024. godine. U fokusu ovog takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasti biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

Laste od vajkada prati epitet „vesnika proleća” jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom proleća. Međutim, tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje. Na osnovu prisutnosti i ponašanja lasti danas više možemo saznati kako svojim aktivnostima negativno utičemo na prirodu.

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede koji počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74% globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, a masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje. Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremenskih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gneždenja i time negativno utiču na uspešnost gnežđenja seoskih lasti.

Ovo su samo neki od razloga zašto DZPPS organizuje „Domaćinstvo koje su izabrale laste”, takmičenje koje podržava seoska domaćinstva i domaćine širom Srbije koji svoj prostor dele sa lastama.

Recept za brojna gnezda lasta se potvrđuje iz godine u godinu: štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata. Na takmičenje se uvek prijavljivalo preko 100 domaćinstava, a rekordan broj gnezda smo izbrojali 2021. u Sremskim Karlovcima – čak 101!” pojašnjava Vilmoš Barkoci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog takmičenja.

U takmičenju mogu učestvovati domaćinstva koja imaju minimum jedno aktivno gnezdo seoskih lasta. Aktivno gnezdo znači da su u njemu mladunci. Objekti moraju biti u vlasništvu jedne porodice. Zadruge, poljoprivredni kombinati i preduzeća ne mogu da učestvuju.  Kao i svake godine nagrađujemo tonom kukuruza domaćinstvo sa najvećim brojem gnezda, a svi ostali učesnici ulaze u bubanj i u okviru kategorije „Srećno gnezdo” imaće priliku da osvoje vaučer za kupovinu sadnica voće u iznosu od 12.000 dinara.

Prijave su otvorene od 20. do 30. maja u 12č putem prijavnog formulara na sajtu pticesrbije.rs. Nakon što stručni žiri obiđe domaćinstva sa najvećim brojem gnezda, pobednici obe kategorije će biti proglašeni drugog vikenda juna na društvenim mrežama DZPPS-a.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *