Projekti

Počeo „Veliki lov na biljke“

U slavu početka leta, Darvinovi posmatrači iz Predškolske ustanove „Suncokreti“ iz Vladimiraca, bili su u „Velikom lovu na biljke“ sa svojim drugarima iz Iriga, Ljiga, Vrdnika i Krušedola.
Lokacija je bilo Kaone, a skoro 50 Darvinovih posmatrača pokazali su stečene veštine u mapiranju staništa i determinaciji biljaka karakterističnih za barska i šumska područja.
Biljke nisu sakupljane, bile su samo prepoznavane sa ID kartica.
Da podsetimo u aktivnostima „Velikog lova na biljke“ učestvuju deca kroz raznovrsne naučne procese,  kako bi izgradili tehničke veštine i razumevanje kao temelj razvoju kritičkog razmišljanja i dali doprinos naučnom znanju i  očuvanju rada.
Projekat „Veliki lov na biljke“ je, zahvaljujući Toyota Fond za Evropu, od 2015. godine uveden i u međunarodni program Eko-škole, što znači da su Ambasadori održivog razvoja i životne sredine dobili prava da koriste sva obrazovna sredstva i metode razvijene u okviru projekta.
Eko-škole u Srbiji su sa radošću i uzbuđenjem prihvatile projekat i svoje prve istraživačke „otiske“ ostavile na svojim Mapama staništa i napravljenim karticama o biljnim i životinjskim vrstama iz svog okruženja.
Od predškolaca (uzrast 5-6 godina), do „petaka“ (uzrast 10-11 godina), u skoro 50 Eko-škola u Srbiji koračalo se Darvinovim stazama i pokušalo da se razume svet malih stvorenja u našim školskim dvorištima, koji žive paralelno sa nama, a čijeg postojanja uglavnom nismo svesni.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *