Ekologija, Kompanije

Otvoreno najveće postrojenje za industrijsku proizvodnju vodonika u Evropi

U rafineriji u Veselingu kod Kelna, u Nemačkoj, počelo je da radi najveće postrojenje za industrijsku proizvodnju zelenog vodonika u Evropi.
Postrojenje Rephyne, elektrolizer sa membranom propusnom za protone (proton exchange membrane – PEM) izgradili su britansko-holandska naftna kompanije Šel i Evropska unija. Šel do 2024. godine planira izgradnju elektrolizera koji bi imao deset puta veći kapacitet od pogona u Veselingu.
U evropskoj industriji sve je veća tražnja za CO2 neutralnim vodonikom kao energentom u industriji.
Od proizvodnje čelika pa do hemijske industrije, većina energetski intenzivnih grana industrije teži dekarbonizaciji uz pomoć vodonika, zbog čega se planira izgradnja većeg broja pogona u kojima se elektrolizom vode dobija gas vodonik koji prilikom sagorevanja ne ispušta štetne emisije.
Pogon PEM Refhyne najveći je za sada evropski projekat u oblasti tehnologije proizvodnje zelenog vodonika, koja je posebno pogodna za kombinovanu upotrebu sa varijabilnom električnom energijom dobijenom pomoću vetra i sunca.
Postrojenje ima potencijal da prvo dekarbonizuje procese rafinacije, a zatim i da doprinese balansu u strujnoj mreži, izjavio je Bart Bibajk, poslovođa preduzeća Gorivne ćelije i vodonik (FCH JU), javno-privatnog partnerstva koje delom finansira EU i koje će upravljati projektom.
Elektrolizer snage 10 megavata proizvodiće godišnje oko 1.300 tona zelenog vodonika, pod uslovom da bude na raspolaganju dovoljno obnovljive energije. Expertski tim nemačke vlade polazi od toga da će već 2030. godine samo nemačkoj industriji biti potrebno 1,7 miliona tona zelenog vodonika godišnje.
Vodonik proizveden u elektrolizeru u početku će biti korišćen u najvećoj nemačkoj rafineriji, Kemikals parku u Veselingu za rafinaciju nafte i proizvodnju naftnih derivata sa nižim sadržajem CO2.
Rafinerija pripada kompaniji Šel, koja projekat smatra ključnim korakom u tranziciji sa sadašnjeg poslovnog modela zasnovanog na fosilnim gorivima.
Iako je elektrolizer trenutno najveći u Evropi, on se ipak smatra pilot projektom za veća postrojenja, pa tako rukovodstvo Šela već planira izgradnju postrojenja od 100 megavata, takođe u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija.
Ako pilot projekat bude uspešan, novi elektrolizer od 100 mw trebalo bi da bude završen do 2024. godine i on bi ujedno bio najveći elektrolizer tog tipa na svetu.
Međutim, kao što je i pilot projekat sa 50% zavisio od subvencija, tako bi i ekonomski uspeh deset puta većeg projekta bio vrlo neizvestan bez ciljanih dodatnih javnih sredstava, izjavio je poslovođa kompanije Šel za Nemačku Fabijan Cigler.
Izvor: EURACTIV.de, EURACTIV.rs
Foto: refhyne.eu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *