Ekološki promoteri grada - Bačka Topola

Otvorena biogasna elektrana u opštini Bačka Topola

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, nedavno je otvorio biogasnu elektranu Stara Moravica, poručivši da je ona pokazatelj kako treba razvijati poljoprivredu i energetiku na održiv način.

Ovaj projekat je skupio nekoliko važnih aspekata, on je podrška poljoprivredi, podrška ekologiji, ali i energetski projekat. Upravo to predstavlja budućnost poljoprivrede“, rekao je Antić. Biogasna elektrana Stara Moravica proizvodi električnu energiju koristeći biomasu a, prema Antićevim rečima, to je dobar princip rada koji uvezuje stočarstvo i ratarstvo.

Pored 100.000 tona žitarica i nekoliko hiljada tona mesa ovde će se sada proizvoditi 16.000 megavata sati električne energije što će pomoći rešavanju pitanja električne energije sa kojim se ovaj region suočava.

Verujem da je podrška koju smo kao država dali kroz zakonodavni okvir, podsticanje i cenu električne energije dovoljna, a ovo treba da bude pokazni primer za naše poljoprivrednike“, naveo je Antić.

Ministar je rekao da će vlada nastaviti da podržava projekte poput ovog koji štite životnu sredinu.

Vlasnik elektrane Hubert Kišpalo rekao je da je za deset godina koliko posluje u Bačkoj bilo i teških godina, poput ove kada je vladala suša, ali da je bilo više uspeha. Kišpalo se zahvalio ministru Antiću na podršci.

Vlada Srbije i ministarstvo energetike prepoznaju da su ovakvi projekti važni za razvoj Srbije, a ovo je zaista važan ekološki projekat koji će sačuvati okolinu“, rekao je Kišpalo. Rukovodilac elektrane Vladan Divljak govorio je o načinu na koji elektrana prozivodi električnu energiju, ali i o obnovljivim izvorima energije.

Prema Divljakovim rečima, suština proizvodnje iz obnovljivih izvora je očuvanje životne sredine. Kako je rekao, ova elektrana nema loš uticaj na vazduh, jer biljke apsorbuju sav ugljen dioksid i ne stvaraju efekat staklene bašte. Otpad iz industrije, kaže on, ne skladišti se na zelenim površinama, niti se ispušta u vodo-tokove.

Najviše udela u biogasu ima gorivi gas metan, iz koga se izvlači energija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *