Ekologija

Održivi planinski turizam

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina (IMD) 11. decembra biće održivi planinski turizam.
Održivi turizam u planinama može doprineti stvaranju dodatnih i alternativnih opcija za život i promovisanju ublažavanja siromaštva, socijalne uključenosti, kao i očuvanja krajolika i biodiverziteta. To je način da se očuva prirodna, kulturna i duhovna baština, da se promovišu lokalni zanati i proizvodi visoke vrednosti, te proslavljaju mnoge tradicionalne, prakse kao što su lokalni festivali.
Planinski turizam privlači oko 15 do 20 posto globalnog turizma. Turizam je, međutim, jedan od sektora koji je najviše pogođen pandemijom covid-19, koji utiče na ekonomije, sredstva za život, javne usluge i mogućnosti na svim kontinentima. U planinama, ograničenja pandemije dodatno su pojačala ranjivost planinskih zajednica.
Ova kriza se može posmatrati kao prilika da se preispita planinski turizam i njegov uticaj na prirodne resurse i sredstva za život, da se njime bolje upravlja i da se iskoristi za otporniju, zelenu i inkluzivniju budućnost. U narednim mesecima, FAO – Agencija UN-a zadužena za ovaj Međunarodni dan, pripremiće materijale na svih šest UN jezika, koji će biti dostupni na njihovoj web stranici.
Planine su dom za 15% svetske populacije i domaćini su oko polovine svetskih žarišta biodiverziteta. One obezbeđuju slatku vodu za svakodnevni život polovini čovečanstva. Njihovo očuvanje je ključni faktor za održivi razvoj i deo je Cilja 15 SDG-a.
Nažalost, planine su pod pretnjom klimatskih promena i prekomerne eksploatacije. Kako globalne temperature postepeno nastavljaju da rastu, ljudi na planinama — neki od najsiromašnijih na svetu — suočavaju se sa još većim borbama da prežive. Rastuće temperature takođe znače da se planinski glečeri tope neviđenom brzinom, što utiče na zalihe slatke vode nizvodno za milione ljudi. Ovaj problem pogađa sve nas. Moramo smanjiti ugljični otisak i voditi računa o ovim prirodnim bogatstvima.
Povećana pažnja na važnost planina navela je UN da 2002. proglasi UN-ovu Međunarodnu godinu planina. Prvi međunarodni dan prvi put je obilježen iduće, 2003. godine. Njegovi korijeni datiraju iz 1992. godine, kada je dokument „Upravljanje krhkim ekosistemima: održivi razvoj planina“ (nazvan Poglavlje 13) usvojen kao deo akcionog plana Agende 21 Konferencije o životnoj sredini i razvoju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *