Ekologija

Obeleženo 15 godina realizacije programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

Povodom obeležavanja 15 godina realizacije programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ danas je u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma održana konferencija koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Cilj programa je da se podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine.

Na konferenciji se obratio pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, koji je rekao da se ulaganja u zaštitu životne sredine u okviru ovog projekta mere znanjem koje je preneto deci u osnovnim i srednjim školama.

„Preko 600 vaspitno-obrazovnih ustanova učestvovalo je u projektu tokom ovih 15 godina, a oko 14.000 dece steklo je znanje o selekciji otpada, pošumljavanju, ozelenjavanju, klimatskim promenama, upravljanju komunalnim i drugim vrstama otpada, o tome šta znači zdrava životna sredina i čist prostor oko nas – da to prvenstveno znači zdravlje svih nas“, izjavio je Erceg i istakao da edukacija i sistem vrednosti u pogledu zaštite životne sredine prihvaćen u ranom uzrastu jesu najveća korist.

Programom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ značaj zaštite životne sredine deci se približava na zanimljiv i zabavan način kroz igru i različite radove.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i koordinatorka programa Brankica Tabak rekla je da je najveći značaj u saradnji između Pokrajine i vaspitno-obrazovnih radnika koji nastoje da približe sve obaveze i aktivnosti i skrenu pažnju svojim lokalnim zajednicama.

„Ove godine je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo smernice školama na koji način mogu u svoje programe i redovan rad da uključe i neke do sada neprimenjene aktivnosti. Mi smo se zbog toga obratili vaspitno-obrazovnim ustanovama sa teritorije AP Vojvodine i preporučili da u svoj postojeći program rada uvrste i učešće u našim aktivnostima“, objasnila je podsekretarka Tabak i dodala da je kao nedostatak uočena nezvanična uključenost jedinica lokalne samouprave, te da ove godine nastoje da ozvaniče saradnju kako bi se opštine i gradovi obavezali da pomažu vrtićima, osnovnim i srednjim školama u zaštiti prirode.

Neki od predstavnika vaspitno-obrazovnih ustanova rekli su da veliki broj škola učestvuje u ovom projektu, i da su neke od njih veoma uspešne i nagrađene za svoje kreativne programe. Istakli su značaj ovog programa i osvešćivanje mladih o očuvanju životne sredine na čemu se radi od najranijeg uzrasta.

Partneri u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodina šumeˮ, Pokret gorana Vojvodine, predstavnici lokalnih samouprava i vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije AP Vojvodine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *