Ekologija

OBELEŽEN SVETSKI DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE MEĐUNARODNOM RECIKLAŽNOM AKCIJOM U OKVIRU PROJEKTA “SVAKA LIMENKA SE RAČUNA”

Velikoj reciklažnoj akciji International Recycling Tour, koja se sprovodi povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine u okviru projekta „Svaka limenka se računa“ pridružili su se Zrenjanin i Zemun. Akcija se sprovodi globalno – u još 16 gradova širom sveta. Pixelata i promoteri sa rančevima u koje su prisutni mogli da odlože iskorišćene ambalaže, na Gradskom trgu u Zrenjaninu i u Zemunu u okviru Street food festival-a bili su tu da podsete i inspirišu građane na reciklažu u cilju zaštite životne sredine.

Ova inspirativna kampanja sprovodi se treću godinu za redom globalno, a pored Srbije u nju su uključene i druge države – Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Holandija, Poljska, Rumunija, Srbija, Španija, Velika Britanija i Crna Gora, a gradovi su Atina, Bari, Brazilija, Brisel, Bukurešt, Budimpešta, Kluž-Napoka, Dablin, Grac, Kotor, London, Marsej, Sevilja, Prag, Utreht, Beč, Varšava, Zrenjanin i Zemun.

„Ovom akcijom želimo da podstaknemo građane, svakog pojedinca, da reciklira i da pošaljemo poruku da od nas zavisi kakvu ćemo prirodu ostaviti generacijama koje dolaze. Cirkularna ekonomija je osnov održivog razvoja i predstavlja ključ za zelenu budućnost“, izjavio je Nemanja Marjanović ispred projekta „Svaka limenka se računa“.

International Recycling Tour pokrenut je kako bi se skrenula pažnja na značaj zaštite životne sredine, na značaj reciklaže, kao i na mogućnost beskonačnog recikliranja aluminijuma. Limenke su ambalaža koja može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima. Prema najnovijim istraživanjima trenutno se u Evropi reciklira 73% ambalaže od aluminijuma, a krajnji cilj je da to bude 100%. Akcija „Svaka limenka se računa“ sprovodi se kako bi se dao doprinos povećanju stope reciklaže u Srbiji.

„Obeležavanjem Svetskog dana zaštite životne sredine želimo da podsetimo na mogućnost beskonačnog recikliranja aluminijuma. Zato pozivamo sve – potrošače, lokalne vlasti, brendove i organizatori događaja — da udruže snage i pronađu najbolja rešenja za adekvatno odlaganje u cilju recikliranje ambalaže, pre svega one koja se koristi napolju, u pokretu“, rekao je Dejvid Van Hoversvajn (David Van Heuverswyn), direktor projekta Svaka limenka se računa Evropa.

Kao i prethodnih godina promoteri projekta Svaka limenka se računa, na ulicama gradova širom sveta, ovom globalnom akcijom pod sloganom „Limenke se recikliraju beskonačno“ preneli su poruku o značaju reciklaže u cilju očuvanja Planete Zemlje, a PixeCan instalacije na kojima su radili talentovani lokani umetnici, još jednom su bile tu da podsete javnost na neograničen potencijal upotrebe aluminijuma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *