Ekologija

Nemanja Erceg: Na pragu smo rešenja za problem otpada u Subotici i još šest opština

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg posetio je danas Regionalnu deponiju Subotica, kojoj je početkom novembra resorni sekretarijat dodelio integrisanu dozvolu za upravljanje komunalnim otpadom. Reč je o takozvanoj IPPC dozvoli, izuzetno značajnoj sa aspekta zaštite životne sredine zahvaljujući kojoj će ovaj sistem, osim komunalnim, upravljati i neopasnim industrijskim otpadom.

Sekretar Erceg se tom prilikom sastao sa direktorom Regionalne deponije Gligorom Gelertom, sa kojim je razgovarao o daljim aktivnostima ovog preduzeća koje će rešiti problem otpada grada Subotice i još šest opština – Sente, Čoke, Kanjiže, Novog Kneževca, Bačke Topole i Malog Iđoša.

„U skladu sa integrisanom dozvolom sada će se, po prvi put, u Republici Srbiji kroz liniju za sekundarnu separaciju iz komunalnog otpada vaditi reciklabilni materijali. Sav komunalni otpad i neopasni otpad iz industrije biće moguće preraditi.Izdvojeni materijali poput hartije, metala ili plastike moći će da se ponovo ikoriste, a deo koji nije iskoristiv biće odložen na sanitarnu deponiju. Današnja poseta je korak dalje u sagledavnju procesa upravljanja komunalnim otpadom, kapaciteta sakupljanja komunalnog otpada u jedinicama lokalne samouprave od domaćinstava i industrije u ovom regionu, te načina da on u potpunosti stigne do ovog centra. U skladu i sa Akcionim planom Republike Srbije 2022–2024, koji ima za cilj povećanje reciklaže i iskorišćenosti otpada, današnji razgovori predstavljaju doprinos i boljem sagledavanju mogućnosti uvođenja primarne separacije otpada u domaćinstvima“, istakao je Erceg. On je dodao da sastanak u Regionalnoj deponiji Subotica, smeštenoj između Bikova i Oroma, predstavlja nastavak unapređenja zaštite životne sredine u procesu ispunjavanja svih obaveza u skladu sa poglavljem 27 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Resorni sekretar je naveo da je ovo jedino postrojenje u zemlji gde se radi sekundarna separacija. On je naglasio da će ovaj sistem, kada je reč o ovom regionu, gurnuti u zaborav nesanitarna opštinska smetlišta, paljevine i žalbe građana na loše uslove životne sredine. Erceg je izneo i procenu da će za samo nekoliko godina cela Vojvodina biti pokrivena ovakvim sistemima za upravljanje komunalnim otpadom.

Sekretar je najavio da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat iz budžeta za ove namene u narednoj godini svakako izdvojiti sredstva za dalje opremanje sistema za prikupljanje komunalnog otpada, te unapređivanje načina njegovog sakupljanja i razvrstavanja, a sve u cilju bolje zaštite životne sredine.

Direktor Regionalne deponije Gligor Gelert istakao je da je današnji susret važan i kao poruka da se neće stati na putu rešavanja sledećih velikih etapa, posebno u oblasti organizacije separacije otpada u okviru primarne selekcije.

Prema njegovim rečima, ukupno 50 odsto otpada stiže iz regije na preradu, a najveće količine su iz Subotice. Od toga 30.000 tona čini čvrst otpad, a u ovom trenutku ukupni kapacitet Regionalne deponije je 70.000 tona.

„Svakako je jednako važno da se razvijaju i sve ostale tehnike zaštite životne sredine, što će Regionalna deponija Subotica pratiti. Grad Suboticu i šest opština koje su na ovom zadatku u narednom periodu očekuje veliki zadatak u domenu jačanja ekološke svesti građana, kako bi primarna selekcija bila što uspešnija, kao i razvijanje što boljih uslova za prijem neopasnog industrijskog otpada“, rekao je Gelert.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *