Kompanije

Nastavak ulaganja u zajednicu
i održivu proizvodnju hrane

Trendovi u poljoprivredi dugi niz godina usmereni su ka povećanju prinosa, dok se nedovoljno razmišlja o tome kakav to uticaj ima na zemljište i ostale prirodne resurse. Jedna od dominantnih tema u svetu suočenim sa klimatskim promenama i porastom broja stanovnika je i proces održive proizvodnje hrane, čiji će značaj nastaviti da raste kako budu rasle potrebe za hranom. Kako u svetu, tako i u Srbiji raste interesovanje šire javnosti o načinima unapređenja zdravlja zemljišta, zaštite biodiverziteta i očuvanja životne sredine.
Kompanija Nestlé jedna je od prvih kompanija koja je u Srbiji počela da primenjuje prakse regenerativne poljoprivrede i da, zajedno sa lokalnim dobavljačima i proizvođačima određenih sirovina, daje svoj doprinos u izgradnji održive prehrambene industrije i očuvanju zemljišta. Primena regenerativnih praksi utiče na manju emisiju štetnih gasova koji doprinose klimatskim promenama, zemljište zadržava veće količine organske materije, umanjuje se njegova erozija i gubitak vlage, a kako podrazumeva manju potrošnju goriva i đubriva, kao i angažman manjeg broja ljudi koncept donosi i pozitivne ekonomske efekte. Ključne prakse regenerativne poljoprivrede obuhvataju između ostalih i pokrovne useve, upotrebu organskog đubriva, pošumljavanje, kao i primenu precizne poljoprivrede uz korišćenje dronova.
Kao najveća svetska prehrambena kompanija, Nestlé smatra svojom odgovornošću da aktivno učestvuje u procesu stvaranja bolje i zdravije budućnosti, a Srbiju je, kao zemlju sa tradicijom u poljoprivredi, izabrao kao prvu zemlju u regionu u kojoj je pokrenuo program regenerativne poljoprivrede. Do sada, Nestlé je u Srbiji uložio više od 790.000 evra u mere koje doprinose revitalizaciji zemljišta, kako bi se obezbedile kvalitetne sirovine iz održive, domaće proizvodnje. Na samom početku programa u Srbiji 2021. godine Nestlé je uključio prve dobavljače iz Srbije u svoj Globalni program održivog snabdevanja. Projekat je prvo primenjen u saradnji sa lokalnim kompanijama Telek i Geneza, koji su dobavljači sušenog povrća za Začin C, a dalje se proširio na lokalne proizvođače suncokreta i soje u saradnji sa dobavljačima VictoriaOil i ADM. Samo u ovoj godini, primenom praksi regenerativne poljoprivrede zasejano je oko 3.000 hektara obradivih površina a naredne godine je u planu preko 6.000 hektara, kao i uključenje dodatnih partnera.
Pored regenerativne poljoprivrede, kompanija Nestlé u snažnom fokusu ima i akcije ozelenjavanja lokalne zajednice u kojoj posluje. Treću godinu zaredom, kompanija je pokrenula akciju sadnje drveća, sa željom da pruži doprinos čistijem vazduhu koji udišemo. Krajem godine je, uz pomoć partnera i građana koji su učešćem u NESCAFÉ nagradnoj igri dali svoj aktivni doprinos, kompanija sprovela najambiciozniju akciju dosad – sadnju 7.638 mladica hrasta lužnjaka u šumskom kompleksu Crni Lug u Surčinu. Ova inicijativa naročito je značajna kada se uzme u obzir da se u široj okolini lokaliteta nalazi pogon Tent A najveće termoelektrane u Srbiji, sa pepelištem koje je na samo kilometar i po vazdušnom linijom. Bogata šumska vegetacija ovde preuzima ulogu prirodne barijere i filtera i ima veliki značaj, s obzirom da su svuda okolo naselja i velike poljoprivredne površine. Time će ova akcija značajno doprineti smanjenju ukupnih emisija ugljen-dioksida, za šta se kompanija Nestlé aktivno zalaže u borbi protiv klimatskih promena.

Sve informacije o kompaniji Nestlé
možete da pronađete na linku:
www.nestle.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *