Ekologija

Na samitu EU i Zapadnog Balkana ni reči o zaštiti prirode

U Zagrebačkoj deklaraciji, koja je 6. maja proizašla kao zaključak samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, izostavljeno je pitanje tranzicije prema pravednoj i održivoj budućnosti, a koju je moguće ostvariti doslednom primenom Evropskog zelenog plana. Dodatno, u potpunosti je izostavljeno pitanje održivog razvoja u kontekstu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. 
WWF u otvorenom pismu naglašava važnost Evropskog zelenog plana, koji je na listu prioriteta Evropske unije svrstao gubitak biološke raznovrsnosti, posledice klimatskih promena i degradaciju ekosistema, a čijom implementacijom se osiguravaju nužne promene u ekonomiji, zaštiti prirode i životne sredine, i u konačnici čitavom društvu. Nažalost, sve to su ignorisali čelnici Zapadnog Balkana na navedenom sastanku. 
„Danas kada imamo naučne činjenice koje jasno pokazuju da moramo brzo delovati kako bi osigurali razvoj održive ekonomije i niskougljeničnog energetskog sistema, te da je promena ponašanja prema pitanjima zaštite prirode nužna, donosioci odluka ipak su odlučili suprotno“, rekla je Petra Remeta iz WWF-a.
WWF ističe da se čelnici zemalja Zapadnog Balkana, kao i članica EU, moraju obavezati na potpunu integraciju Evropskog zelenog plana u Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji se uskoro očekuje. „Evropski zeleni plan je veoma važna smernica za ekonomski oporavak kako članica EU, tako i drugih zemalja regiona. Pozivamo političare da se ujedine u stvaranju održive i otporne ekonomije, u čijem je središtu svaki pojedinac“, istaknula je Ester Asin iz WWF-ove evropske kancelarije za politike.
Sastanci poput ovog zagrebačkog, prilika su za čelnike Zapadnog Balkana da na jednom mestu raspravljaju o gorućim pitanjima. Ipak, oni se ne mogu više doticati isključivo ekonomskih i političkih tema, prostora za ignorisanje zaštite prirode i zaštite životne sredine više nema, jer su te oblasti itekako povezane sa svim društvenim pitanjima. U konačnici, degradacija prirode ima uticaj na društvo u celini i dobrobit svih nas.
Photo by Eric Muhr on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *