Ekologija

Ministar Trivan u akciji pošumljavanja studenata Šumarskog fakulteta

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić su u Lipovačkoj šumi, sadnjom prvih sadnica bagrema, obeležili početak akcije pošumljavanja „Tvoj život su tvoja dela“ koju je organizovao Studentski parlament Šumarskog fakulteta. Pošumljavanje poznate beogradske šume u koju su se uključili i studenti drugih fakulteta, jedna je od brojnih akcija pošumljavanja, čišćenja, i humanitarnih akcija koje su studenti održali povodom obeležavanja sto godina od osnivanja Šumarskog fakulteta.
Ministar Goran Trivan je ovom prilikom najavio pokretanje nove široke akcije pošumljavanja širom Srbije. Srbiji je preko potrebno pošumljavanje, rekao je, i zato će Ministarstvo u saradnji sa Egzit fondacijom uskoro simbolično obeležiti početak novog pošumljavanja Srbije, u koje će biti pozvani da se uključe i državne institucije, privreda, univerziteti, nevladine organizacije.
Pošumljavanje je čin rodoljublja prema svojoj zemlji, jer u situaciji kada je Planeta ugrožena i sve zemlje širom sveta osećaju posledice klimatskih promena, nabolji način da se izrazi ljubav prema svojoj zemlji je pošumljavati, rekao je ministar Goran Trivan. Kada bi svako od nas godišnje posadio dve – tri sadnice, za desetak godina situacija u Srbiji bi bila mnogo bolja nego danas, naglasio je, i dodao da je dostižan nacionalni cilj da Srbija sa oko 28 posto pošumljenosti poveća teritoriju pod šumom na 40 posto.
Ministar je ukazao da Ministarstvo zaštite životne sredine već dve godine aktivno održava konkurs za pošumljavanje u Srbiji. Ministarstvo je do sada uložilo preko sto pedeset miliona dinara u pošumljavanje, rekao je, i zajedno sa lokalnim samoupravama pošumilo preko 280 hetara teritorije širom Srbije, dok će u ovoj godini zajedno sa lokalnim samoupravama posaditi još preko 40.000 novih sadnica, što je samo početak. Svoje inicijative za obnavljanje i širenje šuma Ministarstvo je pokrenulo na međunarodnom planu, u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, gde se zalaže za ideju da se u narednih deset godina pošumi milijarda hektara površine, kako bi se mogli dostići ciljeve karbonske neutralnosti do 2050. godine. Pošumljavanje je isključivi faktor zaštite od posledica klimatskih promena, i uslov opstanka naše planete, istakao je.
Dekan prof. dr Ristić izrazio je ponos što su stasale takve generacije studenata koje su odgovorne i savesne ne samo u učenju, već i u očuvanju životne sredine i biodiverziteta. On je izrazio zahvalnost Javnom preduzeću „Srbijašume“, koje je doniranjem sadnica i neophodnog materijala pomoglo uspešnoj realizaciji ove akcije. Danas su studenti Šumarskog fakulteta, ali i studenti drugih fakulteta beogradskog univerziteta posadili do 2000 sadnica bagrema. Pošumljavanje je jedan od najlepših načina da mladi ljudi daju svoj doprinos zaštiti životne sredine, rekao je profesor Ristić.
Student prodekan Šumarskog fakulteta Nikola Popović je najavio da će studenti Šumarskog fakulteta nastaviti sa sličnim akcijama pošumljavanja, čišćenja i akcijama humanitarnog karaktera, jer o našem životu najbolje svedoče naša dela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *