Ekologija

Međunarodni dan biodiverziteta 2021. – Budi deo rešenja

Skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine ustanovila je 22. maj kao Svetski dan biodiverziteta u cilju podizanja građanske svesti o značaju biološke raznovrsnosti i neophodnosti njenog očuvanja.
Na Crvenoj listi ugroženih vrsta IUCN (International Union for Conservation of Nature – Međunarodna unija za očuvanje prirode), više od 26 hiljada vrsta živog sveta nalazi se pod rizikom nestanka.
Međunarodne statistike pokazuju da je ugroženo 21% svih poznatih sisara, 30% vodozemaca, 12% ptica, 28% gmizavaca, 37% riba, 70% biljaka i 35% beskičmenjaka. Naučnici strahuju da je u toku šesto masovno izumiranje koje je direktna posledica čovekovih aktivnosti s razornim uticajem na prirodu.
„Mi smo deo rešenja” – slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti potpuno se uklapa u ovu realnost. Sekretarijat Konvencije o biološkoj raznolikosti je ovaj slogan izabrao sa željom da se nastavi pozitivan trend koji je nastao prošlogodišnjom porukom za obeležavanje Dana biodiverziteta – “Naša rešenja su u prirodi”. Ovaj slogan je poslužio kao podsetnik da je biodiverzitet odgovor na nekoliko izazova održivog razvoja.
Biodiverzitet je osnova na kojoj možemo graditi rešenja za klimu, zdravstvena pitanja, sigurnost hrane i vode i održiva sredstva za život, saopštio je Sekretarijat.
Photo by Ana Martinuzzi on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *