Hronika

Masovno trovanje ptica kod Bačkog Petrovca

Četrnaest strogo zaštićenih ptica grabljivica, pronađeno je otrovano u ataru blizu Bačkog Petrovca. Među uginulim pticama je i orao belorepan. Nekoliko dana ranije, među desetinom drugih uginulih ptica, u blizini Kikinde pronađen je otrovan i orao krstaš.
U poslednje dve decenije, u Srbiji je od posledica trovanja stradalo više od 2.400 zaštićenih ptica, od čega stotinu orlova belorepana. Zbog sve učestalijeg trovanja grabljivica, preti i nestanak ptici sa nacionalnog grba.
„U Srbiji imamo svega pet gnezdećih parova, jedna mlada ptica je stradala, ta ptica bi ostala i kroz neku godinu stvorila novi par. Mi pokušavamo, svojski se trudimo, da pticu sa nacionalnog grba vratimo na nebo iznad Srbije, stradalo je na desetine eja močavarica, mišara, to su sve strogo zaštićene ugrožene ptice grabljivice koje su saveznici našim paorima, to su ptice koje se hrane glodarima“, navodi Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Dok je analiza poslednje grupe otrovanih ptica u toku, poznato je da su ptice iz Kikinde otrovane mamcima premazanim furadanom, koji se od 1971. godine vodi kao bojni otrov.
„Nemoguće je da već deset godina pričamo da neko ilegalno koristi furadan, da nam pobi sve moguće divlje životinje, koje nam trebaju i bez kojih ne možemo da živimo, a da mi nemamo ime i prezime, makar jedne osobe koja to zlo čini. Ono što nama ljudi, posebno iz Sjenice, Tutina, okoline Novog Pazara, govore, jeste da se ogromna količina pesticida švercuje iz Turske. Mi smo nalazili neke količine koje su čak sa izraeslkim pakovanjima, obratili smo se upravi za zaštitu bilja, rekli su da takav preparat zvanično nikada nije uvezen u Srbiju“, dodaje Ružić.
Inspekcije koje su izašle na teren, sumnjaju da je isti otrov korišćen i u ataru blizu Bačkog Petrovca.
„Nezvanična verzija je da je neko od nesavesnih građana, nesavesnih lovaca, pokušao da na taj nedozvoljen način smanji predatore u lovištu i da je tako došlo do trovanja ovih zaštićenih vrsta“, kaže Nemanja Ivanović, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.
Osim divljih životinja, ugroženo je i naše zdravlje.
„Ono što ti ljudi koriste na našim njivama, pored bara, možda pored nečijeg bunara ili bilo gde, vi i ja jedemo, vi i ja pijemo, našoj deci to dolazi na tanjir, situacija je totalno alarmantna“, naglašava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Zbog trovanja ptica pre dve godne, jedna osoba iz Kikinde je pravosnažno i osuđena, dok se protiv jedne vodi postupak zbog prodaje furadana, dok je istraga povodom novih trovanja ptica još uvek u toku.
Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *